Szeged

Sokan adtak vért múlt héten Szegeden

Sokan adtak vért múlt héten Szegeden

Márton Andrea
2024. február 5., hétfő
Sokan adtak vért múlt héten Szegeden

Nagyszerű hetet zártak Szegeden, hiszen a Véradó állomáson most jóval több véradóhőst fogadhattak, mint azt remélni tudták.

 

Múlthéten összesen 211-en adták vérüket másokért, ami nagy segítség volt a mindennapi életmentésben.

 

Véradás fontossága

 

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz - munkanapokra lebontva - napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete várja február 11-ig rendszeres, visszatérő és új véradóit. Helyszínnel és időpontokkal kapcsolatban ITT olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.