Szeged

Nagyon sikeres volt a gólyák költése, nemsokára ismét Szegeden lesznek

Nagyon sikeres volt a gólyák költése, nemsokára ismét Szegeden lesznek

Számuk szépen növekedett. Nagyon sikeres volt az előző év.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 29., csütörtök
Nagyon sikeres volt a gólyák költése, nemsokára ismét Szegeden lesznek

Az elmúlt négy évben nőtt a fehér gólyák száma Magyarországon. Mintegy tíz százalékkal növekedett ezen madarak száma hazánkban egy 2023-ban végzett felmérés szerint, mondhatni nagyon sikeres év volt. Hogy Csongrád-Csanád Vármegyében mennyi gólyát várhatunk, láthatunk, arról Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád-Csanád vármegyei helyi csoportjának titkára számolt be lapunknak.

Nagyon sikeres volt a fiókák kirepítése.

 

Országosan és vármegyénkben is biztatók a számok

Tavaly az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fehér gólya-fészkekről, a nagyközöség számára is nyitott TermészetLesen program részeként. Az adatgyűjtést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Turdus nevű applikáció Gólyales alkalmazása is nagyban segítette.

A 2019-es országos felmérés némiképp váratlanul csak négyezer költőpárt mutatott ki. A csökkenés azóta megállt, sőt enyhe emelkedés volt tapasztalható, ezért is volt különösen érdekes az új felmérés eredménye.

Több mint ezer olyan település volt, ahol a 2019-es országos felmérés során és 2023-ban egyaránt történt adatgyűjtés. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy 4000 pár volt, 2023-ban 4550 párra becsülhető. Ez a bő tíz százalékos emelkedés a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest pozitív eredmény.

Fiókát repítő pár Csongrád-Csanád vármegyében 216 pár volt. Van olyan fészek, illetve több olyan fészekalj, amely elkezdte a fészkelést, de sajnos valami oknál fogva meghiúsult. Lehet, hogy a tojások sem keltek ki, lehet, hogy valami probléma volt, ez 29 pár volt. Mindez 53 település között oszlott meg

számolt be Tokody Béla a vármegyét érintő adatokról.

Az összes fióka 713 volt, ami viszonylag jó, hisz a sikeres párokra nézve ez több mint három párt jelent, nagyon sikeres volt a költés, hisz átlagosan közel három fióka repült ki minden fészekben

- tette hozzá.

Rendszeresen visszatérnek vármegyénkbe a gólyák.

 

A globális klímaváltozás hatása a madarakra

A rövid távú vonuló madarakra hat jobban, hisz vannak olyan áttelelések és sikeres áttelelések is, amelyek régebben nem figyeltek meg, illetve vannak olyan fajok, amelyek folyamatosan jelennek meg fészkelő fajként délről, amelyek mondjuk 20-25 évvel ezelőtt nem voltak jellemzők. Vannak olyan fajok is, amelyek nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Tokody Béla elmondása alapján

van egy átlaghőmérséklet-emelkedés is, de  akadnak olyan jelenségek, amelyek ezt kísérik, amelyeket extrém időjárási körülményeknek szoktunk hívni, tehát vagy extrém forróság, vagy extrémszeres idő, vagy hurrikánok például. Nyilván ez nem is a mi kontinensünkre igaz, hanem az észak-amerikai kontinensre, de alapjában véve nagymértékben változtatja az élővilágnak a sorsát a klímaváltozás és nagyon gyorsan következik ez be.

"Nyilván azok a madarak, amelyek hosszú távú vonulók, tehát tőlünk 8-9-10 ezer kilométerre töltik a telet, esetükben nem jelenti azt, hogy egy ilyen több százezer, több millió év alatt bekövetkező vonulás, illetve terelési helyváltás nagyon gyorsan meg tudna néhány év vagy egy-két évtized alatt változni,

 de tagadhatatlan, tény, hogy bizonyos fajok itt maradnak, bizonyos fajok korábban érkeznek, bizonyos fajok pedig áttelelnek.

Fehér gólyánál sem jellemző ez, hisz ő is hosszútávú vonuló, az elsőéves madarak vissza sem jönnek Kelet Afrikából, tehát ott töltik a következő évet is.

Az anyai gondoskodás.

 

Nem olyan sok idő és ismét érkeznek a fehér gólyák

Tokody Béla elmondása alapján március elején szoktak tömegesen visszatérni a gólyák, olyan március 10-15-e környékén. 

Természetesen volt 20-30 gólya, ami áttelelt Magyarországon. Ezekről tudunk egyébként, ez valami oknál fogva helyben maradtak, és hát megpróbáltak áttelelni. Általában sikeresen, hisz igazából sem hosszú távú fagy, illetve hótakaró nem volt, tehát ezek a gólyák maguktól át tudnak telelni. Ez nem lesz tendencia az egész gólyaállományra Magyarországon természetesen.

A lakóhelyeket ilyen szempontból nem érinti, hisz a zöme, mivel másik kontinensről fog érkezni, nem lesz hamarabb itt, tehát valószínűleg márciusi érkezésre lehet számítani, március 5 és március 20 között érkeznek vissza a gólyák. 

Természetesen vannak már híradások arra, hogy egy-egy gólya már megérkezett a fészkére. Elképzelhető, hogy ezek a gólyák mondjuk el sem vonultak föltétlen, de még nem jellemző, hogy a gólyák tömegesen érkeznek, ez hamarosan be fog következni.

Hatalmas utat tesznek meg.

 

Nagyon érdemes figyelni a villanyoszlopokra

Alapjában véve olyan dolgok szoktak történni, hogy a gólyafészek-magasítókat kezdeményezzük, hogy rakjunk ki, ezt nyilván nem csak az MMA szokta kezdeményezni, hanem a Nemzeti Park Igazgatóságok is szokták kezdeményezni. Ez általában a már egyszer sikeresen költők újabb párok, amelyek tavaly úgy rakták le a fészküket, hogy magára a villanyoszlopra. Itt azért tudni kell, hogy nagymértékben változott a magyarországi fehér gólyáknak a fészkelési preferenciája, és 100 évvel ezelőtt még nagyon sok fán költőfészek volt, és nyilván folyamatosan behúzódtak települések, és ezen belül is a középfeszültségi oszlopokon van sajnos a nagy része a fészkeknek.

Nagyon kevés fészek található már fán, tavaly kettő pár költött ilyen helyen. Az elektromos hálózatokra telepített fészkek problémát jelentenek abban az esetben, ha áramkimaradásokat, rövidzárlatot okoznak. Ezek nyilván problémák, hisz az áramszolgáltató vállalatoknak gondoskodni kell az áramellátásról.

 Ilyen esetben elő szokott fordulni az, amit nyilván nem az MME tud egyedül megcsinálni, hanem az államszolgáltató tud megcsinálni, hogy megemeli a fészket, tehát magyarul egy villanyoszlopon sikeresen már költő tavalyi gólyapárnak a fészkét úgynevezett fehérgólyafészek-magasítóra helyezi a szakembergárda. 

Ez úgy működik, hogy a fészket gyakorlatilag megemelik, felszerelik az áramtalanított oszlopfejre ezt a bizonyos magasítót, ami eltartja a fészket több mint fél méter magasan a szigetelőktől, illetve a vezetékektől, és gyakorlatilag arra visszahelyezik a fészket. 

Ez azt jelenti, hogy a gólya nyugodtan tud költeni, és nem okoz semmiféle áramkimaradást ez a fajta fészkelési lehetőség.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.