Szeged

A legfejlettebb technológiát hozza el Szegedre a BYD

A legfejlettebb technológiát hozza el Szegedre a BYD

2024. február 21., szerda
A legfejlettebb technológiát hozza el Szegedre a BYD

A Szegedre tartó kínai elektromosautó-gyártó SEAL U típusú modellje bemutatásának sajtóeseményét a Puskás Arénában rendezték meg, miután a BYD lett a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos e-mobilitási partnere. Az eseményen elhangzott: az ázsiai vállalat a legfejlettebb technológiát és automatizált gyártási folyamatot hozza el Magyarországra, miközben több ezer munkahelyet is teremt nálunk - számolt be a Világgazdaság.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság


„A BYD a világ legjobbjaként zárta a 2023-as esztendőt, több mint hárommillió darabot adott el új energiákkal hajtott járművekből (NEV), s ezzel év per év alapon 62 százalékos növekedést tudhat magáénak, és a globális piacon feljött a kilencedik helyre. Az első kínai autógyártóként került be ebbe az illusztris társaságba, a top tízbe. A tavalyi negyedik negyedévben a BYD egy kisebb földrengést okozott az autóiparban azzal, hogy megelőzte a Teslát a tisztán elektromos gépjárművek eladásában, és a világ első számú villanyosgyártójává vált. Hogy mit gondolok erről? Mondhatnám, hogy megjósoltuk, de ez némileg arrogáns lenne, és a BYD egyáltalán nem az” – mondta Erhardt Péter, a BYD Hungary PR-menedzsere a sajtóeseményen, amelyre a Világgazdaság is meghívót kapott. Azt is kiemelte: ez az eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy a márka a legjobb szeretne lenni, éppen ezért többet költ kutatás-fejlesztésre, mint amennyi a tényleges nyeresége. 


BYD: akkumulátorok helyett elektromos autók

Az 1995-ben akkumulátorgyártóként alapított BYD immár sokrétű üzleti tevékenységgel büszkélkedhet, amely kiterjed 

  • az autóiparra, 
  • a vasúti közlekedésre, 
  • az új energiára és 
  • az elektronikára.

A multinacionális high-tech cég több mint 30 ipari parkkal rendelkezik Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Brazíliában, Magyarországon, Indiában, miközben legalább 600 ezer alkalmazottat foglalkoztat, köztük 90 ezer a mérnököt. Naponta 15 szabadalmat engedélyeztet, ami Erhardt szerint igen ritka az iparágban.

Az energiatermeléstől és -tárolástól kezdve az alkalmazásokig elkötelezett a kibocsátásmentes energetikai megoldások mellett, amelyek csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól való globális függőséget. A konnektorról tölthető járművekkel kapcsolatos jelenléte jelenleg hat kontinenst, több mint hetven országot és régiót, valamint négyszáznál is több várost fed le. A hongkongi és a sencseni tőzsdén is jegyzett vállalat a Fortune Global 500 vállalataként ismert, amely a zöldebb világért folytatott innovációkat kínál. 2003-ban alapította meg csúcstechnológiás leányvállalatát, a BYD Autót, amely a technológiai innovációkat a jobb élet érdekében használja fel.

Elhangzott az is, hogy a márka élen jár az új energiával működő járművek teljes ipari láncának alapvető technológiáiban: az akkumulátorok, az elektromos motorok, az elektronikus vezérlők és az autóipari minőségű félvezetők terén. A házon belül gyártó és fejlesztő ázsiai óriás már Európában is letette a névjegyét, a BYD Europe székhelye Hollandiában található, ez a cégcsoport első tengerentúli leányvállalata. 

 

A legfejlettebb technológiát hozzák Szegedre

„Prémium és elérhető – ez a BYD pozicionálásának két kulcsszava. Ez azt jelenti, hogy kiemelkedő, prémiumfelszereltséget alapfelszereltségként kínálunk egy szélesebb vásárlóközönségnek, s a kínálatunkat szeretnénk megfizethetővé is tenni” – jegyezte meg Erhardt Péter, aki megerősítette: Szegedre a legfejlettebb technológiát és automatizált gyártási folyamatot hozzák el, miközben több ezer munkahelyet is teremtenek. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházásával megépülő szegedi üzemében a BYD új energiákkal hajtott járművei – tehát elektromos autói – készülnek majd kifejezetten az európai piacra. A gyár három éven belül kezdi meg a termelést, az első álláshirdetések már meg is jelentek. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.