Szeged

Városrészek: Felsőváros története I. rész

Városrészek: Felsőváros története I. rész

Kovács György
2024. január 26., péntek
Városrészek: Felsőváros története I. rész

Városrészek sorozatunk első részében már kitértünk rá, hogy Szeged eredeti domborzata hármas tagozású volt. Ebből két hátság egy-egy viszonylag egységes szigetet alkotott. Egyiken a Palánk, azaz a belváros épült meg, a másik pedig Alsóváros. A harmadik hátság ennél jóval tagoltabb volt, a Tisza vízszintjétől függően 6-7 sziget emelkedett ki a mai Felsőváros területén.

 


A „legszögedibb szegedi” Bálint Sándor jegyezte fel a városrészről, hogy jólétéből fakadó rátartisága és költségesebb ruházkodása miatt régebben kényös város, selymös város, hajdani kenyérsütögető asszonyairól pedig kinyérváros néven emlegették Fölsővárost

Mint arra szintén kitértünk korábban, Szeged egészen a XIX. századig egymástól elkülönült városrészekből, sőt önálló, autonóm városegységekből állt - az egyik ilyen ősi, önálló terület pedig Felsőváros volt.

Az Árpád-korban Felsővároson Szent Miklós tiszteletére bencés apátságot emeltek. Bálint Sándor felvetette azt is - más országos analógiákból következtetve - valamelyik uralkodónk, talán éppen István első királyunk alapította. Az apátság első fennmaradt említése egy 1225-ös oklevél. Az apátság bár elpusztult a tatárjárás alatt, ennek romjain építettek templomot 1318-ban domonkos rendi szerzetesek, szintén Szent Miklóst választva a templom titulusának. Ez a templom a török időknek esett áldozatul, de ismételten ennek romjain született meg a XVIII. században a máig álló Szent Miklós-plébániatemplom és minorita rendház.

 

 

A Miklós-hagyomány szívóssága abból is fakadhat, hogy Miklós püspök a középkorban az útonjárók, kereskedők, hajósok védőszentje volt. Az pedig köztudott, hogy Szegednek legkésőbb a XII. században a sószállítás révén jelentős víziforgalma, kereskedelmi élete is volt. Szintén ismeretes, hogy a Szeged első írásos említése is sóval kapcsolatos, 1183-ból.

Felsőváros másik, szintén Árpád-kori egyháza a Szent György tiszteletére emelt plébániatemplom volt, amely a XIII. században épülhetett és a mai Szent György tér ennek őrzi emlékét. A török kiűzése után romosan álló templomot elkezdték felújítani, végül 1859-ben iskolává alakították. Ez lett a "tornyos iskola", amelyet 1905-ben bontottak le. 1907-ben ennek helyén építették fel az új iskola épületét, amely a mai Szegedi Dózsa György Általános Iskolának ad otthont.

 


A középkorban a templomok elnevezései a társadalmi állapotokat, gazdasági helyzetet is legtöbbször hűségesen tükrözik. Ezt a Miklós-apátságnál is láttuk. Miután Szent György vitéz évszázadokon át katonák, lovagok patrónusa volt, Bálint Sándor úgy fogalmazott: egyáltalán nem alaptalan az a föltételezés, hogy a szegedi várnép itt Felsővároson, a vártól 5-10 percnyi járásra telepedett meg. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.