Szeged

Városrészek: A Belváros, avagy Palánk a 19. században

Városrészek: A Belváros, avagy Palánk a 19. században

Kovács György
2024. január 12., péntek
Városrészek: A Belváros, avagy Palánk a 19. században

A 19-20. század már egy kifejezetten jól dokumentált időszaka Szegednek, így míg az előző korokból már-már vadászni kell az információkat, addig itt már bőségről beszélhetünk. A Palánkkal foglalkozó sorozatunkban most erre az időszakra koncentrálunk, amelyben a „legszögedibb szegedi” Bálint Sándor, írása volt segítségünkre.

 

1904 - Széchenyi tér, szemben a Postapalota és a Híd utca, távolban a Belvárosi híd vámházai látszanak. Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége. 

Az ősi Palánkban nyílt meg az 1800-as évek közepének éveiben Szeged első igazi modern könyvkereskedése a Béró-házban (Oskola u. 13.). Ugyanitt van első jelentős újságának — Szegedi Híradó, megindult 1859-ben — a szerkesztősége. Itt születik meg a Bába-házban 1878 a Szegedi Napló, amely egy ideig Mikszáth Kálmánnak is nemcsak munkahelye, hanem szállása is volt.

A modern gazdasági élet fokozódó követelményeivel azonban az őspalánk már nem tud lépést tartani. Társadalmi és gazdasági funkcióját a Széchenyi tér, Kárász utca és a Búzapiac tájéka veszi át. Itt vannak a gabonaszállító cégek irodái, itt nyílnak meg a Széchenyi téri nagypiac körül azok az üzletek, amelyek már nem saját készítményeiket, hanem a korai gyáripar, bontakozó hazai kapitalizmus, illetőleg cseh gyáripar áruit juttatják el a mindinkább növekvő fogyasztói tábornak. Ennek a virágzó, lüktető gazdasági életnek eredménye a Kárász utca, Klauzál tér, Dugonics, tér romantikus szellemben fogant, később eklektikus elemekkel is átszőtt utcaképe, amelynek szerencsére még számos szép alkotása maradt korunkra. Az árvíz utáni városrendezés is ezt a részt ismeri el Szeged szívének, modern súlypontjának. 

A XX. század városfejlődése visszatér az ősi Palánkba. Itt épül ki a város modern szellemi középpontja, mint például az egyetem vagy a szabadtéri játékok. 

A gazdasági élet fokozatos fejlődését mutatja, hogy a vár és városháza közötti hatalmas területen, a mai Széchenyi téren a nagypiac foglalt helyet. Körülötte alakul aztán ki a modern Szeged közigazgatási és közgazdasági centruma.

 

 

A városháza mellett a mai Bérház helyén állott egészen az 1860-as évekig az árkádos rendszerű, hatalmas négyzetalakú, földszintes lacikonyha, amely még a török-kor levantei hagyományait, mediterrán mozgalmasságát őrizte meg két évszázadon keresztül. Mészárszékek, serbetkocsmák, vendéglők, garkukl néven emlegetett kóser kifőzések, duttyánok, simindzsiák, azaz finom süteményeket készítő pékségek foglaltak benne helyet. Az udvaron lepény-, gesztönye- és töksütögető kufák. Természetesen léhűtők, lacibetyárok, piaci legyek és könnyűvérű fehérnépek is mindig lézengtek körülötte. Itt várakoztak a kétkezi munkások, koplalósok (fuvarosok) is, hogy megfogadják őket.

A városháza előtt egyébként kút, pellengér, délebbre egy Szentháromság-szobor, amelyet 1724-ben Kárász Miklós horgosi földesúr fogadalomból állított. Ezen a téren, szerdán és szombaton a piacosok, vasárnap pedig a férfiak és fiatalok gyűltek össze, hogy a heti elfoglaltság után egymással találkozzanak, munkát keressenek, vagy elszegődjenek, továbbá hogy a lacikonyha, tanácsháza és vendégfogadók szomszédságában idegenekkel, utasokkal beszéljenek, híreket és tanácsi hirdetéseket halljanak. Innen az öregek körében sokáig élő szólás: mindön újság mögteröm a Szentháromság tüvibe. Hasonló régi szólás: Mögteröm mindön a Szentháromság lapossán, azaz a piacon minden kapható, még rossz termés idején is. Ennek az ősi szegedi társadalmi hagyománynak évtizedekkel előtt is élő nyoma volt, hogy a férfiak vasárnap délelőttönkönt a Bérház előtt a külső városrészekből beszélgetésre jöttek össze. Az ősi közösségi tradíció másik elevenebb megnyilatkozása, hogy itt a tér hatalmas fái és virágai között van a korzó. Jellemző a régebbi idők feudális szellemére, a katonai parancsnokság kötekedő magatartására, hogy hosszú évtizedeken át a legénységi állományhoz tartozó katonáknak csak a korzó nyugati oldalán, tehát a városháza felőli, polgári részen volt szabad csak sétálni. Innen a tréfás bakakorzó elnevezés.

A Széchenyi tér hosszú ideig, 1870 tájáig, a mostani Klauzál tér déli házsoráig nyúlt. Ezért van e házak között itt máig több régi alkotás. Így a Kárász-ház, a barokk jellegeket is őrző Wagner-ház, amely azelőtt a Zseravicza, majd a Felmayer családé volt és a Kelemen utca sarkán a már lebontott Klauzál-ház. A Klauzál téri kinyér- és tejpiac jellegzetes, kávéduttyán néven emlegetett kávézó sátraival az 1920-asévekben szűnt meg. Ez a piac voltaképpen utóda volt annak a nagypiacot a halpiaccal összekötő kisebb térségnek, amely a mostani Kállai Ödön, Kelemen, Hugo Victor és Deák Ferenc utca közötti háztömbön terült el és ahol a Bauernfeind-ház erkélyéről 1848. október 11-én Kossuth Lajos életének egyik legnagyobb beszédét mondotta el és amely így kezdődött: „Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa." A tér neve már a szabadságharc idején Szabadság tér lett; 1879 után beépítették.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.