Szeged

Ősbemutatók Szegeden

Ősbemutatók Szegeden

2024. január 13., szombat
Ősbemutatók Szegeden

Öt különböző művészeti ágban 15 program megvalósítását támogatja idén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi munkacsoportja a Dél-Alföld és a határon túli, szomszédos területek hét településén.

Fotó: Pálfai Gábor. 


 

A közlemény szerint a rendezvények között szerepelnek színházi ősbemutatók, különleges irodalmi estek és koncertek, hiánypótló képzőművészeti kiállítás, valamint több népművészeti esemény is, amelyek minden esetben térítésmentesen látogathatóak. 

A munkáját tavaly kezdő, harminc akadémikust és 15 köztestületi tagot összefogó szegedi munkacsoport az indulás évében 14 program létrejöttét segítette elő a Dél-Alföld és a Bánság területének hét településén

 - közölte Vesmás Péter elnök, hangsúlyozva, céljuk, hogy tovább bővítsék az együttműködést a határon inneni és túli kulturális intézményekkel, művészeti csoportokkal.

A támogatott programok sora Tóth Péter zeneszerző, az MMA rendes tagja - Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve ihlette - operájának ősbemutatójával kezdődik a magyar kultúra napja alkalmából. A darabot először január 19-én Szegeden, majd másnap Magyarkanizsán láthatja a közönség. Az ősbemutató mellett a Kosztándi vonósnégyes ad koncertet mindkét esten.

A magyar kultúra napját Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban ünneplik meg január 23-án az MMA támogatásával. Petrás Mária, az akadémia rendes tagja kerámiáiból nyílik kiállítás, majd koncertet is ad zenésztársaival együtt az énekművész.

Két irodalmi estet is terveznek az évre, melyeknek tavasszal a Dóm Látogatóközpont, illetve a magyarkanizsai könyvtár ad otthont: Vári Fábián László kárpátaljai költő, író, az MMA rendes tagja és az irodalmi tagozat vezetője, valamint Temesi Ferenc szegedi író és akadémikus lesz a vendég, az esteken kiváló beszélgetőtársak és zenészek is közreműködnek.

A nőnap alkalmából Szecsődi Ferenc hegedűművész, az akadémia rendes tagja és egy művész testvérpár, Benedekfi István zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész ad közös koncertet Deszken.

A népművészeti programok közül kiemelkedik a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra által szervezett Szegedi papucs napja, melyen kiállítás, konferencia, népzenei és néptáncprodukciók váltják egymást június elején. Emellett Szentesen, a Hangversenyközpontban a három jeles időszak: húsvét, pünkösd és karácsony legszebb népzenei hagyományait felvonultató koncertsorozat valósul meg a munkacsoporti támogatás jóvoltából. Tavasszal pedig a Vándorlegény Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Dél-alföldi regionális kiállításának megnyitóját szervezik meg Békéscsabán.

A harmincéves Szegedi Kortárs Balettet a munkacsoport egy olyan fotókiállítás támogatásával köszönti idén júniusban, amely Szegeden kívül más városokban is bemutatható lesz.

Az őszi rendezvények sorát egy kortárs magyar dráma ősbemutatója nyitja Békéscsabán, a Jókai Színházban: 

Zalán Tibor író, drámaíró kétszemélyes, művészetelméleti, művészetfilozófiai kérdéseket boncolgató színdarabját Herczegh T. Tamás, a munkacsoport köztestületi tagja állítja színpadra.

Szintén színházművészeti produkciót hoz létre a 25 éve indult Simándy József énekversenyre nevezett, fiatal operaénekesek közreműködésével a Hazám, hazám, te mindenem Alapítvány. Erkel Ferenc Bánk bán című operájának keresztmetszetét, Temesi Mária operaénekes rendezését a határon innen és túl egyaránt be szeretnék mutatni.

Egy méltatlanul elfelejtett szegedi festő és szobrász, Joachim József műveinek kiállításával köszönti majd a Magyar Tudomány Ünnepét a művészeti akadémia regionális csoportja novemberben. A tárlathoz a művész munkásságát bemutató tudományos ülés is kapcsolódik.

A programsorozatot a tervek szerint a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar adventi hangulatú kórushangversenye zárja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.