Szeged

Múltidéző: uszodának készült, sportcsarnok lett belőle

Múltidéző: uszodának készült, sportcsarnok lett belőle

Az Újszegedi Sportcsarnok fél évszázados története

Kibédi Péter
2024. január 28., vasárnap
Múltidéző: uszodának készült, sportcsarnok lett belőle

Ötven éve Szeged központi rendezvényhelyszíne az Újszegedi Sportcsarnok az eredeti tervek szerint uszodának készült. A szegedi sportcsapatok örökké emlékezetes sikerei mellett rengeteg kultúrális rendezvénynek adott otthont a létesítmény. Bár a Pick Aréna szebb és modernebb, a régi "Spori" a mai napig mindenki szívéhez közel áll, és ma is fontos szerepe van a város életében.

A hetvenes évek közepén kezdődött az Újszegedi Sportcsarnok története (Fotó: facebook.com)

 

A II. világháború után Szeged sportlétesítményekben az ország legszegényebb városa volt. Új sportágak jelentek meg a városban, aminek sem az újszegedi uszoda (SZUE) sem a teremsportok többségének otthont adó Rókusi Tornacsarnok nem tudott megfelelő „otthont” biztosítani, azok elavultak voltak. Bár igyekeztek a meglévő létesítményeket korszerűsíteni, de tervezni kezdték új sportcsarnok, fedett uszoda és műjégpálya építését.

Uszodát kezdtek építeni Újszegeden

Az új sportuszoda tervezése és építése a hatvanas évek végén kezdődött. „Dávid Károly nagyvonalú, egyetlen ív lendülete alá komponált sportuszodát tervezett. Ámde. A monolit vasbeton szerkezetet a kivitelező nem vállalta. Az áttervezés eredménye fém nagyszerkezet lett. Amit viszont tükörképben alapozott le a kivitelező. A hibát kijavították. A ház megfordult. Ezzel viszont vagy hetven centivel lejjebb sikeredett a padlóvonal. A ház tehát gödörbe került. (Elvtársak, vannak még hibák.) Élő bizonyság, hogy ma is hat grádicson lefele menve érjük el a főbejáratot. Később viszont az derült ki, hogy az altalaj olyan cudar, hogy a statikusok nem merik vállalni a medence repedés-mentességének szavatolását. (Az uszodát eredetileg nem erre a telekre tervezte az építész.)”- részletezte a tervezés és az építkezés idején felmerült problémákat az Építészfórum.

Épül az uszoda, amiből sportcsarnok lett (Fotó: Fortepan)

 

Az épület a tervezett medence vizének súlyát nem bírta volna el, 1500 nézőt és a teremsportok terhelését viszont elbírta, így sportuszoda helyett sportcsarnokot kapott Szeged. Később uszoda is épült a sportcsarnok mellett, igaz nyitott medencékkel, amit a hideg idő beálltakor sátorral fedtek be.

Az UTC labdarúgói költöztek

 

Az Újszegedi Sportcsarnok területén volt az UTC csapatának pályája. A klubnak az építkezés miatt költöznie kellett, az új otthonukat a Kendergyár mellett, a Kertész utcában jelölték ki. A 111 éves egyesület mai napig ott rendezi mérkőzéseit.

Az ezredfordulóra kinőtte a város a sportcsarnokot

Az Újszegedi Sportcsarnokot 1974. november 7-én egy ifjúsági kézilabdatornával avatták fel. A mai megfogalmazás szerint multifunkcionális létesítményt kapott Szeged, mivel a sportesemények mellett politikai gyűléseket, koncerteket, de még cirkuszi előadást is rendeztetek benne.

A Szőke Tisza Táncverseny legendás eseménye volt Szegednek, a képen jól látszik a "régi csarnok" kialakítása (Ftó: Móra Ferenc Múzeum)

 

Nemzetközi meccsek hétről, hétre

Az akkor Szegedi Volán néven szereplő férfi kézilabdacsapat 1976-ban jutott az NB I-be és ha nem is indult könnyen az élvonalbeli szereplése, az 1977-es Magyar Népköztársaság kupa elhódításával a Kupagyőztesek Európa Kupájában szerzett indulási jogot. November 10-én a klub első nemzetközi meccsén a Barcelona látogatott Szegedre. Az első komoly terhelése volt ez az Újszegedi Sportcsarnoknak, 2500 néző volt a lelátón, de még a parkolóban is közvetítették a meccset hangfalakon. A Szeged megnyerte a meccset, és 2021 novemberéig még 157 nemzetközi és számtalan bajnoki és kupameccsen töltötte meg a csarnokot a férfi kézilabdacsapat.

Az első telt házakat a kézilabda hozt a sportcsarnokba, már a hetvenes évkben (Fotó: Délmagyarország)

 

A város legnépszerűbb csapatai leltek otthonra az újszegedi sportcsarnokban, a női és férfi kézilabda mellett a női és a férfi kosárlabdázók is itt rendezték a meccseiket. Az első "labdás" bajnoki címet 1995. június 9-én ünnepelte a város, a Medikémia Szeged olyan telt házas meccset játszott, hogy a legenda szerint a büntetés elkerülése miatt nem lehetett leírni a pontos nézőszámot a másnapi újságokban. Egyes becslések szerint ötezren voltak a csarnok lelátóin, levegőt alig lehetett kpni a lelátón. 

Sporttörténelmi pillanat, az első szegedi "albdás" bajnokcsapat-egy gombostűt sem lehetett leejteni a csarnokban (Fotó: Délmagyarország)

 

A város és a város sportja kinőtte a csarnokot. A kétoldali lelátók fölött galériákon szurkolhattak a szegedi csapatoknak a nézők, a kapuk mögött csak az egyik oldalon volt egy kisebb lelátó és ez már kevés volt. A szellőzés sem volt megoldott, a nézők kiszolgálására az egyetlen büfé és a mellékhelyiségek is kevésnek bizonyultak.

 

Átalakítás az ezredfordulón

Az akkori Orbán-kormány az Újszegedi Sportcsarnok teljes felújításáról döntött. A 2001-es átalakításon a két oldalfalat elbontották és minkét oldalon hátrafelé bővítették a lelátót, ezzel megduplázták a befogadóképességet. Az eredeti lelátó helyén mobillelátókat építettek, ami a küzdőtér növelését is lehetővé tette, a kapuk mögötti területet tíz-tíz méterrel kibővítették és oda is lelátókat építettek. A a főlelátók alá mellékhelyiségeket építettek, a folyosókon pedig mobil bűféket lehet üzemeltetni. Erre szükség is volt a Pick Szeged Bajnokok Ligája mérkőzése miatt.

A Pick Szeged hétről-hétre megtöltöte az Újszegedi Sportcsarnokot (Fotó: SzegedMA)

 

Az Újszegedi Sportcsarnok a felújítás után sokkal modernebb, a kor követelményeinek jobban megfelelő csarnokként üzemelt. A Pick Szeged ugyan elköltözött a 2021-ben átadott, kormányzati beruházásból épült Pick Arénában, de a „Spori” sem ürült ki. A Szedeák kosárlabdázói az utóbbi években ezreket csábítanak a lelátóra, de egyéb rendezvények, koncertek, bálok is rendszeresen benépesítik a létesítményt.

Turistaszálló és televíziós stúdió

Az Újszegedi Sportcsarnok legalsó szintjén kezdte meg működését a körzeti és városi televízió. Mivel a hely szűk volt, ezért az udvaron két faházat is építettek, ahova a szerkesztőségek költöztek, az épületben pedig a stúdiók üzemeltek. A második szinten sem a sport volt főszerepben, ott turistaszálló működött hosszú évekig.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.