Szeged

Korszerű és mindemellett teljesen zöld bölcsőde épült Szegeden

Korszerű és mindemellett teljesen zöld bölcsőde épült Szegeden

Márton Andrea
2023. december 5., kedd
Korszerű és mindemellett teljesen zöld bölcsőde épült Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a Bagoly utcában.

A projekt célja volt, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő több mint százéves, korszerűtlen épületét. A beruházásnak köszönhetően a korábbinál 28-cal több gyermek ellátására alkalmas, 72 férőhelyes bölcsőde épült. A gyerekekről húsz dolgozó gondoskodik. Az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére is szolgál.
 

A Bagoly utcai bölcsőde 1585 négyzetméteres főépületből és a 32 négyzetméteres melléképületből áll, ahol az udvari gyermekmosdók is helyet kapnak, illetve ott tárolják a gyerekek kerti játékait. Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerültek. Mindkét épület földszintes, a főépületen pozsgás növényekkel betelepített zöldtetőt alakítottak ki, amely hatékonyan tárolja a csapadékot, miközben hozzájárul a hűtési és fűtési költségek csökkentéséhez.

A főépületben hat, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszobát, öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoztak létre.

Hat levegő-víz hőszivattyú biztosítja a fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építettek ki, nyáron mennyezethűtés is működik. Gázbekötés nem készült, a konyhai berendezések  elektromos működtetésűek. A tetőre napelemes rendszert telepítettek. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, illetve kiépítették az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épült, a homokozók felett napvitorla feszül, az udvart 1500 négyzetméteren füvesítették, 25 fát és cserjét ültettek.

A telken belül húsz kerékpár elhelyezésére van lehetőség, az épület előtti közterületen 16 parkolóhelyet alakítottak ki.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.