Szeged

Különleges vendégek érkeznek a Délvidék Házba

Különleges vendégek érkeznek a Délvidék Házba

Kovács György
2023. november 13., hétfő
Különleges vendégek érkeznek a Délvidék Házba

Különleges vendégekkel találkozhat a szegedi közönség november 16-án. Bata János, József Attila-díjas délvidéki költő, műfordító, a szabadkai Aracs folyóirat főszerkesztője érkezik a Délvidék Házba, akivel Kondor Katalin, a legendás rádiós újságíró beszélget majd.

 

 

Bata János és Kondor Katalin a Délvidék Ház író-olvasó találkozóján költészetről, műfordításokról, és a mára az egész Kárpát-medence, valamint a szórványban élő, keresztény értékeket valló alkotókat tömörítő Aracs folyóiratról is beszélget majd. Az eseményt a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjai gazdagítják irodalmi előadásukkal.

Az esemény csütörtökön, 17 órakor kezdődik.

Bata János 1963-ban született. Az Újvidéki Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszékén tanári oklevelet szerzett. Több verseskötete jelent meg, antológiákban, folyóiratokban a nyolcvanas évektől publikál. Önálló kötetei: Korom c. verseskötet 1990-ben, És vannak még szavak 1994-ben, Dicstelen ezred-vég (zenés szomorújáték) 2000-ben, 2018-ban pedig a Megkopott táj, amely egy válogatás az 1983 és a 2018 között született verseiből. Műfordításai szervesen illeszkednek költői világképébe.



 

2001-ben egyik alapítója volt az Aracsnak, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának, s ennek a kiváló magyar szellemi műhelynek 2011 óta főszerkesztője. 2018-ban a Bethlen Gábor Alapítvány Teleki Pál Érdemérmét kapta meg a magyarságért tett szolgálatáért, 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült, a délvidéki magyarság identitásának és kultúrájának megőrzését szolgáló példaértékű tevékenysége elismerésekén, ugyan ezen évben József Attila-díjban részesült kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként.

Kondor Katalin már 1972-től a Magyar Rádió munkatársa lett, közben, a rádió mellett legendás műsorvezetője volt a Hét című, tabukat döntögető tévéműsornak, majd 1991-ben a Kossuth rádió adófőszerkesztője lett. 2001-ben a Magyar Rádió elnökének választották, s tisztségét mandátuma lejártáig, 2005-ig töltötte be. Az Európa-érmet 2003-ban kapta meg, majd 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje díjat adományozta számára a köztársasági elnök. Számos közéleti társaság tagja, többek között a Lovas István Társaság elnöke is, de tevékenysége a mai napig rendkívül sokrétű és számos műsorban találkozhatunk vele – olvasható Fricz Tamás laudációjában, melyet Kondor Katalinról ez év márciusában, a Mikszáth-díj átadásán mondott el.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.