Szeged

Karikó Katalin a Nobel-díjról: "csak" egy díj, nem lehet cél

Karikó Katalin a Nobel-díjról: "csak" egy díj, nem lehet cél

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 24., péntek
Karikó Katalin a Nobel-díjról: "csak" egy díj, nem lehet cél

A Móra Ferenc Múzeum nagy kiállítótermében élőben jelentkezett be Karikó Katalin Nobel-díjas professzor asszony, akivel Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese és két egyetemi hallgató beszélgetett. Köszöntőt mondott Constantinovits Milán és Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Tömöttek voltak a sorok a beszélgetés alatt. (Fotó: MCC)

 

Az idei év kiemelkedő sikereket hozott a magyar tudomány számára: Karikó Katalin az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért, míg Krausz Ferenc az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat.

Szakmai pályájuk, kutatómunkájuk, tudományos elismertségük és emberi hozzáállásuk is példaképként állítható a felnövekvő generációk számára és újabb lendületet adhat a hazai tehetséggondozásnak is.

Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese párhuzamot vont az egyetem és az MCC között, mondván, van egy összetartó, fiatalokból álló közösség, amely támogatja egymást. Szerinte Karikó Katalin példája sokakat ráébresztett a tudomány világában arra, hogy elérhetetlen helyett emberközeli professzorokra van szükség.

Örömteli, hogy van egy ilyen rendezvény, ami nem csak utalásként említi a Nobel-díj és a tehetséggondozás kapcsolatát, hanem kifejezetten ezzel foglalkozik. Fontos, hogyan kommunikál a tudományvilág a fiatalokkal.

Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese (Fotó: MCC)

 

Karikó Katalint ahogy meglátta a közönség a kivetítőn, azonnal kitört a hosszan tartó vastaps.

A Nobel-díjas kutatót kérdezték a gyerekkorától kezdve az egyetemi évein át a felnőtt életig, a gyereknevelés és a kutatómunka nehézségeivel és kihívásaival kapcsolatban. 

Sok szép emlékkel rendelkezik az általános iskolai biológia órákról, ahol az egyszerű gyermeki érdeklődésből egy komoly szakmai szenvedély alakult ki. A fiatalokat, akik tanulnak például biológiát, érdekli őket a világ, versenyeznek egymással, őket kell inspirálni, hogy

megmaradjon az érdeklődésük.

A tehetségről azt mondta, neki kimondottan nincsenek speciális képességei, de állandóan tanult, kitartóan koncentrált és nem adta fel soha.

Arra a kérdésre, hogy amikor volt alkalma sok-sok magyar fiatallal találkozni, látta-e bennük az újabb Nobel-díjasokat, azt mondta:

Ez „csak” egy díj, nem lehet cél, sokkal fontosabbnak tartja, hogy tudni akarást látott bennük.

Ezt szeretné látni Karikó Katalin, mert szerinte benne van a fiatalokban. Fontos velük foglalkozni, azonban túlságosan pátyolgatni sem szabad őket, erre különösen kitért a saját lánya nevelése kapcsán. Visszaemlékezett, hogy a férjével bevonták a házimunkába is gyermeküket, erre szükségük van a gyerekeknek, hogy érezhessék, hogy tudnak segíteni, mert

az önállóságuk büszkeséggel tölti el őket.

Fotó: MCC

 

Elmondta, hogy több alkalommal is kirúgták pályája során, évtizedekig semmilyen elismerést nem kapott, de számára ez nem is olyan fontos. Nem díjakban, pozíciókban és cikkek számában méri a sikert, hanem abban, ha fontosnak érezheti magát és munkáját, amit nem mellesleg élvez is csinálni.

Ahogy a buktatókat, úgy a kritikákat is tudni kell kezelni - emelte ki a professzor asszony. Amikor az ő munkáját negatív jelzővel illetik, akkor arra koncentrál, hogy miért is nem értették meg. Legközelebb sokkal pontosabban próbálja újra megfogalmazni gondolatait.

Karikó Katalin a tőle megszokott közvetlenséggel és jó kedvvel folytatta végig a beszélgetést, több alkalommal is nevetésre bírva a minden szavára figyelő közönséget.

 

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Borítókép: MCC

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.