Szeged

Díszdoktorokat köszöntöttek és kitüntették az SZTE kiválóságait

Díszdoktorokat köszöntöttek és kitüntették az SZTE kiválóságait

Az SZTE Egyetem Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülésén került erre sor

2023. november 13., hétfő
Díszdoktorokat köszöntöttek és kitüntették az SZTE kiválóságait

Az SZTE az Egyetem Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülést, a jeles alkalmon díszdoktorrá avattak négy, az SZTE-vel együttműködő, kiemelkedő tudományos munkát végző professzort.

 

 

 

Az SZTE immár több mint húsz éve november 11-én ünnepli az Egyetem Napját. Ez a nap többszörös ünnep a Szegedi Tudományegyetemen: 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja. E jeles napon a Szegedi Tudományegyetem a nagy elődökre emlékszik és emlékeztet, ápolja hagyományait és kitünteti a jelen olyan kiválóságait, akik hozzájárulnak az universitas jövőjének építéséhez - írja a Szegedi Tudományegyetem oldala.

November 11-én az egyetem Dugonics téri főépületének dísztermében rendeztek ünnepi szenátusülést, amelyen az SZTE vezetői, vendégei, a kitüntetettek és családtagjaik vettek részt. Az universitas rektora, prof. dr. Rovó László angol nyelven mondott köszöntőt.

Prof. dr. Rovó László: A Szegedi Tudományegyetem díjazottjává válni mára komoly presztízzsel bír.

 

Klebelsberg Kuno rendkívül messzire tekintő gondolatai révén 102 évvel ezelőtt, a kolozsvári egyetem ide telepítését követően egy olyan kutatóműhely alakulhatott ki a Szegedi Tudományegyetemen, ami egy 1937-ben, Szent-Györgyi Albert által megnyert Nobel-díjat alapozott meg, a biológiai égés folyamatok és a C-vitaminnak a felfedezése kapcsán. Ugyanakkor ez a munka nem befejezése, hanem kezdete volt annak a hihetetlen erejű tudományos műhelymunkának, amely a Szegedi Tudományegyetemet jellemezte már a II. világháború kitörését megelőzően.

Kiemelte: Karikó Katalin az élő bizonyítéka annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemen megvan az az erő, tudás, struktúra és hálózat, ami lehetővé teszi azt, hogy aki idejön, az kis szerencsével bármit el tud érni, mert itt megadják hozzá az alapot.

 

 

Két Nobel-díjasunk gondolatai utat mutatnak számunkra: Szent-Györgyi Albert azt hangsúlyozta, hogy kellenek olyanok, akik nem csak nézik a problémát, hanem látják a megoldást is. Karikó Katalin azt üzeni nekünk, hallgatóinknak, hogy ha hiszünk magunkban és az általunk képviselt újításban, akkor minden akadályon átjuthatunk. Ennek szellemében díjazzuk ma legkiválóbbjainkat. 

Doctor Honoris Causa elismerésben részesült és felölthette az SZTE dísztalárját Frank Keppler, a Heidelberg Egyetem professzora, Yaodong Gu, a Ningbo Egyetem professzora, Olivier Dutour, a Paris és a Bordeaux Egyetem professzora és Hans Reinauer, a Heinrich-Heine-Universitat Düsseldorf professzora. 

2023-ban az Egyetem Szenátusa Pro Universitate-díjat adományozott dr. Hodúr Cecília professzornak, a Mérnöki Kar Biológiai Rendszerek Műszaki Intézet egyetemi tanárának, dr. Csendes Tibor professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Számítógépes Optimalizálás Tanszék egyetemi tanárának, dr. Totik Vilmos professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet professor emeritusának.

Prof. dr. Totik Vilmos is Pro Universitate-díjas 2023-ban.

 

2023-ban a kuratórium javaslatára a Szenátus Klebelsberg Kuno-díjat adományozott dr. Galbács Gábor professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet egyetemi tanárának, dr. Molnár Lajos Gábor professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Analízis Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának, továbbá a Klebelsberg Kuno-díj emeritus fokozatát adományozta dr. Bártfai György professzornak, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika professor emeritusának és dr. Mezősi Gábor professzornak, a Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék professor emeritusának. 

2023-ben a Szegedi Tudományegyetem vezetése Rektori Elismerő oklevelet adományozott dr. Főző Nórának, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Dékáni Hivatal hivatalvezetőjének, és dr. Varga Albert professzornak, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Belgyógyászati Klinika egyetemi tanárának.

Rektori elismerő oklevélben részesült prof. dr. Varga Albert is.

 

A teljes cikk itt található.

Fotók: Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.