Bulvár

Hódít az afrikai törpesün - Egzotikus állatok a lakásban

Hódít az afrikai törpesün - Egzotikus állatok a lakásban

2017. október 4., szerda
Hódít az afrikai törpesün - Egzotikus állatok a lakásban

Az egzotikus állatok tartása kezd mindinkább divattá válni Magyarországon. Azonban gyakran előfordul, hogy a megunt kedvencek az utcán, esetleg a wc-ben landolnak. Ma, azaz október negyedikén ünnepeljük az Állatok Világnapját, ezért szakembereket kérdeztünk felelős állattartással kapcsolatban.

„Az Állatok Világnapján fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy a természetben található más fajú élőlények felé humánusan forduljunk. Hosszú távon az a célravezető, ha az élet tiszteletén alapuló állattartást és egy magasabb szintű környezeti kultúrát hozunk létre. Ne a profitszerzés legyen a 'cselekvés' legfőbb szempontja” – fogalmazott portálunknak

Seres Zoltán

, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Majd kifejtette: a gazdasági haszonállatokat az elfogadhatónál sokkal jobban kizsákmányoló ember, illetve *-*a megunt házi kedvenceket utcára dobó, vagy wc-n lehúzó állattartó nem nevezhető sem felelősségteljesnek, sem jó gazdának. „Sajnos sok elmagányosodott ember a társas kapcsolatok hiányát hobbiállatokkal próbálja pótolni, majd ha azokat megunják, legtöbbször az utcára teszik őket” – tette hozzá. Mivel a társállatok köre évről évre bővül, már nemcsak kutyát és macskát tarthatunk otthon. A hüllők, a halfélék, a díszmadarak, a pókok és rovarok, valamint az egyéb állatok megszámlálhatatlan faja és fajtája áll a vásárlók rendelkezésre legális és illegális formában. Az egyesület vezetője kiemelte, nagyon fontos, hogy mindenki mérlegeljen mielőtt házi kedvencet választ, ugyanis megfelelő tartási hely és szabadidő nélkül nincs értelme befogadni. Az állatvilág egyedeinek védelmét az Állatvédelmi Törvény szabályozza, amely egyértelműen tiltja Magyarországon az illegális vadkereskedelmet. Ennek ellenére a Szegedi Vadaspark munkatársai két alkalommal fogtak be egy-egy felelőtlen gazdától elszökött majmot. „Hazánkban jelenleg magánembernek majmot tartani tilos, Ásotthalom térségében mégis fogtunk egy japán makákót és egy csuklyásmajmot is” – mondta a SZEGEDma.hu-nak

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark igazgatója, aki felhívta a figyelmet arra is, bizony gyakran „találkoznak” elszökött, vagy szabadjára engedett kisállatokkal. „Manapság egyre nagyobb kultuszát éli a különféle egzotikus állatok tartása, ezért próbáljuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az állattartás egy felelősségteljes dolog” – fejtette ki véleményét Veprik Róbert. Majd kérdésünkre elmondta, *-*számtalanszor érkezik bejelentés megunt vagy megszökött papagájokról, kígyókról, rovarokról, de még nagytestű teknősökről is. Legutóbb egy szivárványos lóri nevű papagáj szökött el otthonról. Az esetnek szerencsés vége lett, hiszen az aggódó tulajdonos jelentkezett érte. Ha nem jelentkezik senki az állatokért, az állatkert saját gyűjteményében vagy egy másik állatkertben helyezi el az állatokat.

Székely Viktor

, a Trópus állatkereskedés eladója szerint egyre népszerűbbek az egzotikus fajok. „Mint mindenben, a trendek itt is változnak, mostanában egyre keresettebb az afrikai törpesün, a gekkók és a kígyók különböző fajtái. A tengeri aqvarisztikától néhány évvel ezelőtt még sokan tartottak, azonban az e hobbinak hódolók száma az elmúlt időszakban egyértelműen növekedett” – válaszolta kérdésünkre. Hozzátette, a vásárlók általában céltudatosan mennek be a boltba és ritkán keresnek olyan állatott, aminek a tartása nem megengedett. „Skorpiót vagy kígyót ugyan lehet tartani, de nem mindegyik fajtáját, ezért különös tekintettel vizsgálunk át minden lehetőséget” – mondta az állatkereskedés eladója. A szakemberek egybehangzóan kijelentették: az élő állat tartása felelősséggel jár, ezért vásárlás előtt gondosan fontoljuk meg, hogy valóban tudunk e gondoskodni kedvencünkről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.