Bulvár

Szegedi Ridikül Klub: a gyermeknevelésben is fontos az "énidő" + FOTÓK

Szegedi Ridikül Klub: a gyermeknevelésben is fontos az "énidő" + FOTÓK

2017. március 31., péntek
Szegedi Ridikül Klub: a gyermeknevelésben is fontos az "énidő" + FOTÓK
ridikul03_gs

Sok fiatal nő aggodalmaskodik azon, hogy ha elsőbbséget enged a családalapításnak, nem tud kiteljesedni karrierjében, és igaz ez fordítva is. Nyomasztó teherként élik meg, hogy a célok eléréséhez évekre előre kell tervezniük, mind a magánéletben, mind pedig a munkában. Néhányan le is mondanak az egyikről, hogy a másik tökéletes legyen, holott a kettő együtt is működőképes. Személyesen adtak bizonyítékot erre a szegedi Ridikül Klub vendégei csütörtökön, a Lobby Caféban.

Család és karrier - az önmegvalósítás fontos mérföldkövei. Sok nő mégis nyugtalanul gondol rájuk, hiszen érthető okokból egyiket sem szeretnék feladni a másik rovására. Sikeresek akarnak lenni a hivatásukban, ezért akár 25-30 éves korukban is képzik magukat, ha pedig már biztos állásuk van, nem merik azt feláldozni a családalapítás oltárán. Ugyanakkor legalább egy gyermeket is vállalnának, ez pedig súlyos dilemmához vezet. Úgy érzik, kompromisszumot kell kötniük önmagukkal, párjukkal. A szegedi Ridikül Klub vendégei ezúttal

Nagy Katalin

nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes,

Lengyel Györgyi

közigazgatási államtitkár,

Sonkodi Rita

festőművész voltak, illetve a Ridikül című műsor tematikájának megfelelően egy meglepetés férfivendég,

Sulyok Tamás

alkotmánybíró is csatlakozott a hölgyekhez. A beszélgetést a szintén évekig Szegeden dolgozó

Dióssy Klári

vezette. Az eltérő hátterű, más ás más gyermeknevelési nézeteket valló vendégek izgalmas beszélgetésének lehettek tanúi csütörtökön a Lobby Caféban. Olyan családi részletek derültek ki a szakmájukban sikeres szegedi kötődésű meghívottakról, melyeket eddig csak a legközelebbi hozzátartozók tudhattak róluk. Nagy Katalinról például megtudtuk, konvencionális családban nőtt fel, mindössze 18 éves volt, amikor Szegedre költözött, s rögtön elkezdte a fogorvosképzést. Egy gyermeke született, akivel számtalanszor költözködtek hosszabb-rövidebb időre Európában. Arról is vallott, bár kapcsolatuk konfliktusmentesnek mondható, a mai napig lelkiismeret-furdalása van, amiért fiát egészen kicsi korában, 9 hónaposan bölcsődébe kellett adnia, hogy fogorvosi karrierje mellett egyetemi pályáját is építgetni tudja. Mellette mindent elkövetett, hogy életük zökkenőktől mentes legyen, még úgy is, hogy a nagyszülők a földrajzi távolságokból adódóan szinte sosem tudtak mellettük lenni.

ridikul06_gs

Lengyel Györgyi már nagymama, 8 hónappal ezelőtt megszületett első unokája. Bár ő nagy családban nőtt fel - anyai és apai ágon 26 unokatestvére van -, neki két gyermeke: egy lánya és egy fia született. A napirendjét mindig a gyerekekhez igazította, akiket igyekezett foglalkozásokkal, különórákkal lekötni. Az első éveket Szolnokon töltötték, Nagy Katalinhoz hasonlóan neki is korán mások felügyeletére kellett bíznia a kicsiket. Gergő fia még csak 5 hónapos volt, amikor bölcsődébe került. Azt mondta, az élet hozta úgy, hogy ezt meg kellett lépnie, nem sokkal később el is vált gyermekei apjától. Évekig ingázott Szolnok és Budapest, majd Szeged és a főváros között, ám rengeteg segítséget kapott a nagyszülőktől. A Sonkodi családban három generáció szinte minden szabadidejét együtt töltötte, az orvosnagyszülők háza volt az a találkozási hely. Sonkodi Rita szívesen emlékszik vissza gyermekkorára, melynek értékeiből minél többet igyekezett átmenteni lányai nevelésébe is. Elmondta, sokáig volt otthon a gyerekekkel, a festészet miatt szerencsésnek is érzi magát, amiért ez megadathatott neki. Nálunk a családi reggelik és vacsorák fix pontot jelentenek, egyedül a férje az, aki nem tud minden családi eseményen jelen lenni, hiszen már 20 éve, hogy munkája Budapestre szólítja. Sulyok Tamás a legfiatalabb a négygyermekes családban, édesapja - és a családban egyébként még sokan mások is - jogász volt. Egészen fiatalon, 21 évesen nősült, feleségével két gyerekük született. Első gyerekük érkezésére tisztán emlékszik, mert a terhességet és a születést végigkísérni ugyan nem tudta a sorkötelezettség miatt, de mivel a felesége nem sokkal a szülést követően kórházba került, az alkotmánybíró napokra egyedül maradt a kis csöppséggel. A karrier többször is válaszút elé állította, hivatása gyakran 10-12 órás munkarendet követelt meg tőle, ami miatt fontos pillanatokról maradt le. Végül felszámolta a fővárosi vonalat, hogy több időt tölthessen a családdal, elnöki feladatai azonban megint Budapestre szólítják.

ridikul09_gs

Úgy tűnhet, hogy a Ridikül Klub vendégeinek lemondással járt a családtervezés, valójában mind úgy gondolják, a legjobb tudásuk szerint nevelték, oktatták gyerekeiket. Azt tanácsolták, a kötelességtudat sosem mehet a magánélet rovására, olykor pedig a munkamániából is engedni kell. Inkább keljen két órával korábban, aki úgy érzi, muszáj rápillantania a bejövő üzeneteire, de a minőségi időt ne a gyerekre szánt szabadidőből csípje le. Karriert építeni egy vagy több gyermek mellett is lehet tehát, ha valaki elég kitartó és bátor ahhoz, hogy ebbe belevágjon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.