Bulvár

Fokozottan ellenőrzi a tűzifa-kereskedőket a Nébih

Fokozottan ellenőrzi a tűzifa-kereskedőket a Nébih

2016. szeptember 30., péntek
Fokozottan ellenőrzi a tűzifa-kereskedőket a Nébih
fejsze_favagas_tuzifa

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) célellenőrzést indított a tűzifa kereskedelem területén. Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján a leggyakoribb probléma az új típusú szállítójegy hiánya, valamint annak hibás kitöltése. A hatóság felhívja a faanyag kereskedelemben érintett vállalkozások figyelmét, hogy fatermékeknél is törvényi előírás a nyomon követhetőség biztosítása.

Az élelmiszerekhez hasonlóan a fatermékek esetében is törvényi előírás, hogy biztosítani kell a nyomon követhetőséget a teljes kereskedelmi láncban. Ennek egyik fontos kelléke a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett nyilvántartásban is rögzíteni kell. A nyilvántartásokat 5 évig kell megőrizniük a kereskedőknek. Fontos tudni, hogy a fatermék nyomon követhetőségét nem csak szállításkor, hanem a telephelyeken való tárolás idején is biztosítani kell. Ennek hiányában az ellenőröknek azt kell vélelmezniük, hogy a fatermék illegális kitermelésből származik. A hatóság együttműködésre törekszik a faanyag kereskedelmi lánc azon szereplőivel, akiknél az ellenőrök az új jogszabályi előírások betartása iránti igyekezetet tapasztalják. A kötelezettségek nyilvánvalóan szándékos megszegése esetén azonban – ahogy eddig, úgy a jövőben is – a hivatal a rendelkezésére álló legszigorúbb eszközöket fogja alkalmazni. A Nébih szeptember elejétől indult ellenőrzéssorozata során is a fokozatosság elve mentén jár el, és a jogsértés súlyával arányos intézkedéseket hoz. Ennek megfelelően szállítójegy nélküli szállítás esetén szabálysértési eljárást kezdeményeznek a hatóság szakemberei, kisebb jogszabálysértéseknél pedig figyelmeztetésben részesítik a kereskedőket. A tűzifa kereskedők fokozott ellenőrzése év végéig tart. A tűzifavásárláshoz praktikus tanácsokat találhatnak a vásárlók a „Tűzifát csak okosan” című tájékoztatóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.