Bulvár

Hódítanak a Pokémon-nevek az USA-ban, nálunk a Nintendó is várat magára

Hódítanak a Pokémon-nevek az USA-ban, nálunk a Nintendó is várat magára

2016. augusztus 2., kedd
Hódítanak a Pokémon-nevek az USA-ban, nálunk a Nintendó is várat magára
baba02

A szappanopera-szereplők ideje lejárt, az USA-ban már a pokémonos keresztnevek hódítanak. Attól nem kell tartani, hogy az új trend hamarosan hazánkba is begyűrűzik, itthon ugyanis szigorú szabályai vannak a névadásnak. Utánajártunk, melyek a 2016-os év legextrémebb keresztnevei, és annak is, melyek várnak évek óta jóváhagyásra.

Újabb szintre emelkedett a Pokémon-őrület: az USA-ban egyre több gyereket neveznek el a különleges képességű szörnyecskékről. A BBC tudósítása szerint az Ash, az Eevee, az Onyx és a könnyebben emészthető Star jelenleg a legnépszerűbb pokémonos nevek. Persze, nem ritka, hogy a szülők egy népszerű filmhez vagy sorozathoz nyúlnak utónévihletért, elég csak a már hazánkban is hivatalos Frodóra, Gandalfra, vagy Armandóra gondolni. Az Egyesült Államok mondhatni, szabadon kezeli a névadást, igaz, nem az USA teljes területén, mert bizonyos államokban eltérő szabályok érvényesek. Ennek ellenére olykor-olykor kipattannak névadási botrányok: néhány éve egy Tennessee állambeli család döntésébe akartak beleszólni, akik Messiah-ra keresztelték gyermeküket. Egy helyi bírónő kelt fel a név ellen, aki szerint csak Jézus Krisztus viselheti a "Megváltó" nevet, a jog végül mégis a család oldalára állt, így Messiah azóta is boldogan éli önfeledt gyermekkorát. Messiah ezzel egyidejűleg lavinát indított el: 2012-ben további 800 babát kereszteltek el így. A kis Megváltónál durvább esetek is bejárták a sajtót: 2009-ben egy Adolf Hitler nevű kisfiú és testvérei kerültek állami gondoskodásba, mert nácikról elkeresztelt szüleikről úgy tartották, veszélyeztetik a gyerekek szellemi fejlődését. Az akkor érvényben lévő névadási szabályok egyébként nem tiltották, hogy Adolf Hitlernek kereszteljék el a gyereket - számolt be a két esetről 2013-ban a Time Magazin.

Mindezt figyelembe véve érthető, miért szaporodhattak meg a pokémonos nevek az USA-ban. Magyarországon ennél sokkal szigorúbb szabályok vannak, hazánkban az MTA Nyelvtudományi Intézete határozza meg, melyek alkalmasak anyakönyvi bejegyzésre. Az általuk kiadott névlista 1997 óta folyamatosan frissül, 2009 óta havonta jegyeznek be újabb és újabb utóneveket. Az intézet figyelembe veszi többek között, hogy az utónév megfelel-e a közízlésnek, és nem javasolja azokat a neveket, melyek hangzásban vagy jelentésben a gyerek személyiségfejlődésére nézve káros lehet. Az idei évben felkerült néhány különleges fiú és lánynév is a listára, kérdés viszont, a kérvényezőkön kívül lesznek-e még szülők, akik ezek közül szemezgetnek majd. A fiúk viselhetik ezek után a Gábos, Kratosz, Mózsi és Marlon neveket; a női nevek között pedig megjelent az Antoaneta, a Vrindávani, vagy a nehezen kiejthető Hatidzse. A következők évek óta nem mennek át az akadémia döntőbíróin: Nintendó, Kazetta, Radiátor, Talán, Fradi, Teddy, Picasso.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.