Bulvár

Két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre a brit vizekbe kerülő műanyaghulladék

Két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre a brit vizekbe kerülő műanyaghulladék

2016. július 5., kedd
Két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre a brit vizekbe kerülő műanyaghulladék

Két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladék, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet - állapították meg a kutatók.

"Az óceáni áramlatok futószalagként szállítják el a nagy-britanniai műanyagszemetet északra, amely feltehetőleg a legrosszabb hely, ahová ezek a hulladékok jelen pillanatban kerülhetnek" - mondta

Erik van Sebille

, az Imperial College London oceanográfusa. Hozzátette, az Északi-sarkvidék gyorsan melegszik a klímaváltozás miatt és a jégsapkák is olvadnak, óriási nyomást gyakorolva a helyi állatvilágra. Korábbi becslések szerint legkevesebb egytrillió darab műanyahulladék fagyott bele az arktiszi tengeri jégbe az elmúlt évtizedekben, ami azt jelenti, hogy a területen még a jól ismert csendes-óceáni szeméttakarónál is koncentráltabban van jelen a műanyaghulladék. A jég olvadásával a szemét is kiszabadul, még súlyosabbá téve a problémát - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala. A szakemberek szerint jelenleg öttrillió darab műanyagszemét úszkál a világ óceánjaiban. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az óceánokba került műanyag elfogyasztása közvetlen hatással van az állatok egészségre: a fiatal halak éheznek, az osztrigák nem szaporodnak, a madarak teste elnehezedik. A műanyagokban lévő, vagy az általuk elnyelt kemikáliák további ártalmakat jelentenek. A táplálékláncon keresztül pedig mindez az egész ökoszisztémára hatással van. A friss eredményeket a brit The Royal Society vasárnapig tartó nyári tudományos kiállításán ismertették Londonban. A mutatók szerint a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladék két év alatt érkezik meg az Északi-sarkvidékre, ahol aztán évekig kering körbe-körbe. Egy 2015-ös vizsgálat műanyagrészecskéket mutatott ki a Jeges-tengerben található Spitzbergák szomszédságában, ám a hulladék forrását nem tudták megállapítani. "Most megtudtuk, hogy a szemét nagy része Nagy-Britanniából és feltehetőleg úgy általában Északnyugat-Európából származik" - mondta van Sebille. A szakember szerint a tengerbe kerülő műanyaghulladékokkal szembeni harcot több fronton kell vívni: fejleszteni kell a szennyvíztisztító telepek szűrőberendezéseit, a szemétlerakókat világszerte el kell távolítani a part menti területekről és az óceánban lebomlani képes műanyagtermékeket kell gyártani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.