Tizenkilencedik alkalommal versenyeztek a legfinomabb fagylaltok a "fagyifiesztán", aminek ezúttal Szeged, illetve az újonnan nyílott Virág cukrászdák adtak otthont. Nyolcvanöt íz szállt ringbe az Év fagylaltja címért, melynek nyertese a Vezúv lett.
Lehet meggyes rétes ízű vagy korianderes, az Év fagylaltja verseny egyetlen kikötése a kötelező kategóriában, hogy a meggy ihlesse az alkotásokat. A kreativitás külön pontozandó a versenyízeknél, azonban mint azt
Selmeczi Lászlótól
, a Magyar Cukrász Cukrász Ipartestület társelnökétől megtudtuk, nem feltétlenül ez viszi győzelemre a versenyzőket. A hagyományos ízek is kiérdemelhetik az Év fagylaltja címet, akárcsak tavaly az Opera Royal névre keresztelt csoki ízű fagyi. "Négy kategóriában hirdetünk eredményt. Az egyik a kézműves fagylalt kategória, amit minden cukrásznak saját kezűleg kell előállítania; a másik a kényelmi termékekkel, például porkeverékkel készült fagylaltok; harmadik az alapanyag forgalmazók versenye; míg a negyedik az úgynevezett mentes kategória, ahol többek között glutén és cukormentes fagylaltok versenyeznek" - utalt rá a cukrász ipartestület társelnöke, milyen nehéz dolga van a 14 tagból álló szakmai és közönségzsűrinek. Az ítészek Gyulától Győrig a legjobb cukrászdák mesterei közül kerültek ki, míg a "civil" zsűritagok között köszöntötték
Ördög Nórát
, és a nemrégiben cukrászvizsgát tett
Liptai Claudiát
.
A mai napra több mázsa fagylalt készült, minden ízben és kategóriában egy-egy tégellyel. A pénteken újranyitott Nagy Virág cukrászda nemcsak tökéletes alkalmat, hanem remek helyszínt is biztosított az Év fagylaltja versenynek.
Gyuris László
tulajdonostól megtudtuk, már idén januárban lefixálták a helyszínt, hiszen infrastrukturális szempontból nem minden cukrászda alkalmas a verseny lebonyolítására. "Általában a soltvadkerti Korona Cukrászda,
Szervánszky László
cukrászmester szokta a helyszínt adni, de mivel ő nem idén nem vállalta, minket kerestek fel a lehetőséggel" - mondta portálunk érdeklődésére Gyuris László.
Egy tejes alapú csokoládés, kakaós, karamelles, meggyes öntettel díszített kézműves finomság nyerte el idén az Év fagylaltja címet. Az ötlet a fővárosi Nándori Cukrászda cukrászáé,
Hiczkó Henriettáé
. A cukrász tavaly is indult az Év fagylaltja címért, akkor a Tavaszi gyógyírrel nyert bronzérmet a szabadon választható, úgynevezett mentes kategóriában. A Virág cukrászdák tövében rendezett Év fagylaltja versenyre nemcsak napközben érdemes kilátogatni, a szegediek várhatóan 18 óra után kedvezményes áron kóstolhatják meg a versenyfagyikat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.