Bulvár

Sün Balázsék a Vadasparkban és a szabadban

Sün Balázsék a Vadasparkban és a szabadban

2015. október 1., csütörtök
Sün Balázsék a Vadasparkban és a szabadban
keleti_sun_zooszeged

A sünökkel való együttélés helyes módjára hívja fel a figyelmet portálunkhoz eljuttatott közleményében a Szegedi Vadaspark.

"A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja lassan tíz éve fogad be, évente akár ezres nagyságrendben olyan állatokat, amelyek egyrészt sérülten, vagy árván kerültek emberkézbe. Egy részük valóban segítségre is szorul, másokat - tekintve, hogy többnyire védett állatok - illegálisan befogva szállítják, tartják gazdáik, s ezért elkobozták tőlük a hatóságok. Az előbbi esetben sajnos sok esetben történik meg az is, hogy jó szándékú, állatszerető emberek megfelelő ismeret híján feleslegesen bolygatják meg, fogják be az állatokat, akiket legjobb lenne a megtalálás helyszínén hagyni. Szezonálisan más-más fajokról van szó: tavasszal a kis madarak, nyáron az őzek, mocsári teknősök, nyár végén a sünök garmadája érkezik hozzánk. A keleti sün őshonos Magyarországon, tavasztól őszig bárhol és bármikor találkozhatunk vele. Megszokta az ember közelségét, így lakott településeken is gyakori. Amennyiben utak mentén találkozunk velük, elég annyi, ha megállunk és bevisszük őket a sűrűbe, nehogy autók kereke alá kerüljön. Ha kertünkbe, udvarunkba látjuk, akkor sem kell megijedni, mert nem eltévedt, valószínűleg nagyon is tudatosan jött be hozzánk. Ilyenkor hagyjuk békén, legfőképp ne keressük meg és zárjuk el azt a rést, ahol mondjuk a kerítés alatt bejött. Bár, ennél többet is tehetünk érte: az ősszel összegereblyézett avart, a levágott nyesedéket hagyjuk a kert végébe, amiben az állat nagyon klassz kuckót készíthet magának. Bár rovarevő révén, valószínűleg megtalálja a napi betevőt, de ha kikészítünk neki rendszeresen kutyatápot, akár minden este megfigyelhetjük. Kis sünök felnevelésére ne vállalkozzon senki, mert embert próbáló feladat – a Vadaspark néhány dolgozója, akik évről évre nevelnek ilyen kis állatokat, kb. 500 grammos korukig, éjjel-nappal két óránként etetik őket macskatej pótló táppal. Pillanatnyilag 10 ilyen kis tüskést táplálnak. Mivel kései születésűek, így nekik tényleg talán legjobb nálunk, mert a hamarosan beköszönő hideget nem tudnák átvészelni. A kifejlett állatok novemberben, akár az előbb említett kerti lehetőségeket is kihasználva, téli álomra vonulnak, s csak majd májusban bújnak elő. Segítsünk nekik, de csak úgy és csak akkor, amikor valóban szükségük van rá! Higgye el mindenki, a sünök nagyon szívós jószágok, s bár

Csukás István

Sün Balázs meséjében kitúrják a legkisebbet a búvóhelyről, őszre megfelelő méretűre nőve, túl fogják élni legtöbbször emberi segítség nélkül is a telet" - írja a Szegedi Vadaspark közleménye.

Udvar végében hagyott avarhalom, esetenként némi kutyatáp - néhány aprósággal az ember is segíthet olykor az egyébként talpraesett sünöknek az őszi időszakban. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576018

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.