Bulvár

Miért támadják tükörképüket énekesmadaraink?

Miért támadják tükörképüket énekesmadaraink?

2015. március 31., kedd
Miért támadják tükörképüket énekesmadaraink?
madargyuruzes10_gs

Kétség sem fér hozzá: itt a tavasz, ébredezik a természet. Reggelente már hallani, ahogy apró termetű énekesmadaraink világgá kürtölik hangjukat, a szemfülesek pedig azt is megfigyelhették, a városban csipegető varjakat felváltották a fekete rigók és a cinegék. A költési időszak kezdetével azonban egyre több veszély fenyegeti tollas szomszédainkat. Tokody Bélával a megszaporodott "ablaktámadásos" esetek kapcsán beszélgettünk.

Tavasszal rendszeresen kapnak olyan bejelentést a madártani egyesületnél, hogy az apró szárnyasok saját tükörképüket támadják az autók fényezésében, visszapillantó tükrében vagy az üvegépületek ablakában. Hogy miért csinálják ezt? "Ilyenkor a hímek a hormonoktól szaporodási izgalomba kerülnek: párt keresve elfoglalják költési helyüket, amit énekléssel tartanak fenn. Ha a territóriumban megjelenik egy vetélytárs (még ha az virtuális is), a hím megpróbálja elkergetni" - adott magyarázatot a viselkedésre

Tokody Béla

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára. Magunk is megfigyelhetjük, hogy énekesmadaraink ágról-ágra ugrálva "társalognak" a közelben élő szomszédaikkal, ilyenkor tulajdonképpen a revírt védik.

madar_matrica01kf

A civilizált világ "tükörképszennyezése" akár végzetes is lehet: a vélt betolakodót akár órákon keresztül, kitartóan támadják a madarak, vagy olyan erővel csapódnak az üvegnek, hogy nem élik túl a balesetet, esetleg az elhanyagolt fészkelőterületre időközben beköltözik egy másik madár. Szegeden több olyan épület is van, amelyik védelmi okokból ragadozó madarak sziluettjét ragasztotta az üvegfelületre, ilyen például a város szívében található Somogyi-könyvtár, vagy a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje. A városi bibliotéka az MME helyi csoportjával együttműködve helyezte ki a fekete matricákat, a gyakorlat pedig azt igazolja, ez az egyszerű módszer működőképes. Egyszerűbb, akár otthon előállatható megoldások is léteznek a madarak védelmére. Az autóüvegre felszerelt rémszem például gazdaságos, nem kell más hozzá, mint egy színes nyomtató, de ha ez sem bizonyulna elegendőnek, akkor a szélvédők és tükrök teljes letakarása jelenthet megoldást. Nem kimondottan esztétikus, ám annál hatékonyabb módszer, ha egy zsinegből és szétvágott nejlonzacskóból feszítünk ki kötelet az erkélyablak elé. "A lényeg, hogy csökkentsük az üveg tükröződését akár szúnyoghálóval, akár függönnyel, papírszalagok felszerelésével."

remszem_bagolyszem_mme

Tokody Bélától megtudtuk, az ablaktámadás gyakori probléma, a madárbarátok rendszeresen keresik a helyi csoportokat és a fővárosi központot is, hogy tanácsokat kérjenek. "Májusban azért telefonálnak, mert árvának vélt fekete rigó fiókákat találnak a földön és meg akarják őket menteni. Ilyenkor felvilágosítjuk őket, hogy ennek a fajnak ez a szaporodási stratégiája, a szülők folyamatosan etetik az avarban megbújó kicsiket. Kapunk bejelentést tőkés récékről és baglyokról, amelyek az erkélyeken találtak fészkelőhelyet maguknak és harkályokról, amelyek a szigetelést támadják. Utóbbi esettel sajnos nem tudunk mit kezdeni. Tavaly az orvostudományi karon szintén szigetelés közben csókákra bukkantak a munkások, két hétre - míg ki nem repültek a fiókák - leálltak a munkálatok" - számolt be a leggyakoribb esetekről a Csongrád megyei titkár. Mint ahogyan a szóban forgó esetek bizonyítják, az emberek egyre tudatosabbak, ha természetvédelemről van szó, sokan szívügyüknek tartják a madarak biztonságát is. Érdemes tehát megfogadni a fentebb taglalt, tükröződéscsökkentéssel kapcsolatos javaslatokat. http://www.youtube.com/watch?v=kBldTxuosbU

Te találkoztál már önmagával viaskodó madárral? http://szegedma.hu/?p=517079

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.