Bulvár

Tíz év börtönt kapott egy szegedi büntetőbíró

Tíz év börtönt kapott egy szegedi büntetőbíró

2014. június 19., csütörtök
Tíz év börtönt kapott egy szegedi büntetőbíró

Büntetőbírót ítélt el csütörtökön nem jogerősen a Debreceni Törvényszék: N. Norbert Barnát, a Csongrád Megyei Bíróság volt tanácselnökét vezető beosztású, hivatalos személy által üzletszerűen, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 10 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, a közokirat-hamisítás vádja alól felmentette.

A vádlottat - aki 2009 és 2011 között ügyvéd barátja ajánlatát elfogadva 300-500 ezer forintnyi juttatás fejében kedvezőbb döntéseket hozott az ügyvéd védencei számára - a törvényszék továbbá 8 év közügyektől eltiltásra, másfél millió forint pénzbüntetésre és 3,3 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, és 8 évre eltiltotta a jogi foglalkozás gyakorlásától is. A bíróság elrendelte a nyomozás idején lefoglalt kétmillió forint elkobzását, illetve kötelezte az elsőrendű vádlottat 951 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A másodrendű vádlott

K. József Gábor

bírót a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a társtettesként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás vádja alól. Őt csak ezzel a bűncselekménnyel vádolta meg a Szegedi Nyomozó Ügyészség. A csütörtöki ítélethirdetésen csak az elsőrendű vádlott volt jelen, a másodrendű vádlott élt távolmaradási jogával.

Bakó József

tanácselnök indoklásában kifejtette: a közokirat-hamisítást taglaló vádpontokat leszámítva a bíróság elfogadta a vádirati tényállást, amely szerint

N. Norbert Barna

nyolc esetben hozott kedvezőbb ítéletet ügyvéd barátja,

K. Zoltán

védenceinek ügyében. Az ügyvéd szintén részesült a pénzből: a gyanúsítottak, vádlottak hozzátartozóitól kapott összeget megfelezték. N. Norbert Barna a Csongrád Megyei Bíróság csoportvezető bírájaként, tanácselnökeként például házi őrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra változtatta másodfokon az előzetes letartóztatást; a végrehajtandó szabadságvesztést felfüggesztettre, a felfüggesztett szabadságvesztést pénzbüntetésre mérsékelte. Egy másik ügyben ítélkezési szünetben "szembeötlő sietséggel" hatályon kívül helyezett egy elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. A bíróság szerint egyértelműen bebizonyosodott az is, hogy az elsőrendű vádlott tanácselnökként önállóan szövegezett meg határozatokat, az előadó bíróval konzultált ugyan, de a tanács harmadik bírája csak aláírásával látta el a végzéseket. Az indoklásban elhangzott: ez a magatartás a határidők betartása érdekében gyakorlat volt a Csongrád Megyei Bíróságon, ezt az ügyben meghallgatott bírósági dolgozók tanúvallomásai is megerősítették. A közokirat-hamisítás bűncselekményként így nem állta meg a helyét, a gyakorlatot követő bírák legfeljebb fegyelmi vétséget követtek el. Bakó József bíró fontosnak tartotta az ügyvéd szerepének tisztázását: annak ellenére, hogy ő hajtotta fel az ügyfeleket, csak tanúként szerepelt a bírósági eljárásban. A tanácselnök kiemelte: a törvények értelmében korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki korrupciós ügyek feltárásában közreműködik. Az ügyvéd még a nyomozati szakban ennek alapján lett gyanúsítottból tanú, együttműködésére tekintettel ugyanis megszüntették vele szemben az eljárást. Az ítélet nem jogerős: az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, illetve az ítélet enyhítéséért jelentett be fellebbezést. N. Norbert Barnát bírói tisztségéből a szolgálati bíróság 2012 januárjában felfüggesztette. A bíróság - helyt adva az ügyészi indítványnak - N. Norbert Barnát előzetes letartóztatásba helyezte, a rendőrök megbilincselve vezették el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.