Bulvár

Afrika legnagyobb kaméleonfaja a Szegedi Vadasparkban

Afrika legnagyobb kaméleonfaja a Szegedi Vadasparkban

2014. május 15., csütörtök
Afrika legnagyobb kaméleonfaja a Szegedi Vadasparkban
20140515_kameleon_00

Igazi különlegességgel bővült a Vadaspark hüllőgyűjteménye. Az állatkertek körében nagy ritkaságnak számító Meller-kaméleonnál ugyanis csak Madagaszkár szigetén élnek nagyobb méretű kaméleonok. Három fiatal egyed érkezett, amelyek felnőve akár a 60-70 cm testhossz is elérhetik majd.

Bár a Vadaspark gyűjteményében hüllőfajok létszáma nem vetekszik a madarakéval és emlősökével, a tartott fajok ritkaságát és különlegességét tekintve azonban egyre inkább felveszi a versenyt velük. A tompaorrú krokodil, a krokodilteju, az orrszarvú leguán és a sugaras, valamint leopárdteknősök mellett most egy újabb hüllőcsoport képviselőjét mutatják meg a látogatóknak Szegeden: a kaméleonokat. Jelenleg egy sisakos kaméleon mellett három újonnan érkezett Meller-kaméleont is megtekinthetnek a látogatók a vadaspark zsiráfházában. "A kaméleonok tartása a speciális igényeik miatt mindig is nagy kihívásnak számít, különösen olyan ritka fajok esetében, mint az óriási méretű Meller-kaméleonoknál. A megfelelő szellőzés, hőmérséklet és annak napi ingadozásának, a sem túl magas, sem túl alacsony páratartalom biztosítása, az állatok megfelelő itatása (hiszen nem edényből nem isznak) és etetése mind-mind nagy odafigyelést kíván. A három hete érkezett, még fiatal állatok minden félénkségük ellenére megszokták nagyméretű és magas terráriumukat, ahol jól láthatóan kedvelnek kiülni a melegebb pontokra vagy az ágak végére. Etetéskor meg lehet figyelni, ahogy vadásznak, messzire kiölthető nyelvükkel csapnak le a rovartáplálékukra" - közölte

Veprik Róbert

, az intézmény igazgatója. A Meller-kaméleon akár 60-70 cm hosszúságúra is megnőhet. Színváltó képességgel ők is rendelkeznek, amely nemcsak a környezetbe való olvadást, hanem a hangulatukat és az egészségi állapotukat is jelzi. Szintén kaméleon tulajdonság, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják forgatni, így minden irányban pontosan be tudják mérni a zsákmány pozícióját és mozgását. A kaméleonok lábán az ujjak összenőttek, az öt új 2-3 arányban, így úgy látszik, mintha csak két ujjuk lenne. A kifejlett Meller-kaméleonok nemcsak rovarokkal, hanem kisebb gerincesekkel is táplálkoznak, akár még kismadarakat is elkaphatnak. Abban különböznek még a kaméleonok többségétől, hogy kevésbé agresszívek egymással, így többet is együtt lehet tartani egy nagyobb méretű terráriumban. A faj igen nagy ritkaságnak számít az állatkertek körében, a nemzetközi nyilvántartás (ZIMS) szerint mindössze 22 egyedet mutatnak be a világ állatkertjeiben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.