Bulvár

Év hala-szavazás: a magyar bucó és a sügér csatázik az elsőségért

Év hala-szavazás: a magyar bucó és a sügér csatázik az elsőségért

2013. december 25., szerda
Év hala-szavazás: a magyar bucó és a sügér csatázik az elsőségért

Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által immár hagyományosan meghirdetett, Az év hala-közönségszavazás, amelyen a természetvédők favoritja, a magyar bucó és a horgászok jelöltje, a sügér közül kerülhet ki a győztes.

Harka Ákos

, a társaság elnöke az MTI-nek elmondta: a napokban izgalmas véghajrá bontakozott ki a versenyben. A garda hívei már nem reménykedhetnek, a két másik hal ugyanis jelentős előnyre tett szert. A 2014. év halára december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság

honlapján

, ahol folyamatosan nyomon követhető a leadott voksok száma. Az oldalon a versengők képe mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk is megtalálhatók - tette hozzá. A szakember jelezte: az Európában és Szibériában szinte mindenütt megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nő nagyra, de húsa a süllőéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható. Éppen ezért sokan ismerik és kedvelik. A magyar bucóról kevesebben tudnak, a hozzáértők azonban nagyra tartják, hiszen fokozottan védett, példányonként 100 ezer forint természetvédelmi értéket képvisel. Megőrzésében ráadásul különös felelősség hárul Magyarországra, mivel szűk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelő hal, amely közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül. A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász és a menyhal érdemelte ki Az év hala címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.