Bulvár

Zoológiai szenzáció: sörényes hangyász született a vadasparkban!

Zoológiai szenzáció: sörényes hangyász született a vadasparkban!

2013. október 2., szerda
Zoológiai szenzáció: sörényes hangyász született a vadasparkban!
kishangyasz

Magyarországon elsőként a Szegedi Vadasparkban született sörényes hangyász. A kis állatnak még nincs neve, ötleteiket levélben várják a park gondozói!

A múlt héten adtunk hírt arról, hogy a vadaspark Dél-Amerika háza új lakóval bővült, egy

kis tapír született.

István, a kis tapír nem az egyedüli jövevény, sőt, igazi zoológiai szenzáció történt: Magyarországon elsőként született sörényes hangyász! Az állatot – némi szerencsével – már a látogatók is láthatják!

Egy kis joghurttal lekenyerezhető

A vadaspark 2010-ben fogadta - a nemzetközi fajmegmentési programba belépve – az első sörényes hangyászát. Ursula a Dortmundi Állatkertből érkezett, és hamar megbarátkozott az új otthonával és gondozóival. Ez utóbbi kijelentés nem túlzás, hiszen egy barátságos és nyugodt állatként ismerték meg a gondozók, amelyet egy kis joghurttal bármikor le lehet „kenyerezni”. Párja, a nevének megfelelően kissé harciasabb Árész a csehországi Olmützből érkezett. Szerencsére, amennyire csak egy hangyásztól kitelik, békésen megfértek egymással, sőt, láthatóan kedvet kaptak a fajmegmentési program gyakorlati megvalósítására is, azonban eleddig a park dolgozói csak reménykedtek abban, hogy ennek a gyümölcse be is érik. A nőstény vemhességét nagyon nehéz észrevenni, és miután számos esetben, több egymást követő hónapban is párzottak, nehéz volt megjósolni, hogy ezek a remények valóra válhatnak-e, illetve mikor várható kölyök születése?

hangyasz2

Szeptember 12-én reggel azonban minden bizonyossá vált, a gondozó reggel egy anyja által féltve óvott kincset fedezett fel a hangyászok házrészében. A gondozók öröme némi aggodalommal társult, hiszen ez volt első kicsinye a hangyásznősténynek, de pár nap elteltével megnyugodhattak, a kölyök szépen fejlődött az anyja gondoskodása mellett. Ekkor a hímet külön kell tartanunki, nehogy kárt tegyen az utódjában (a természetben magányosan élnek ezek az állatok). A kis hangyász viszonylag fejletten születik, és anyja hátán, vagy éppen faroktövébe kapaszkodva utazik.

60 centis nyelvvel táplálkoznak

A sörényes hangyász az egyik legkülönlegesebb állat, már csak kinézetre is. Az ősi emlős a vendégízületesek közé tartozik, tehát a tatuk és lajhárok a rokonai. Kifejezetten rovarevő, hangyászok és termeszek gyűjtéséhez alkalmazkodott, ezt a célt szolgálja a 60 centiméter hosszan kiölthető nyelve éppúgy, mint a mellső végtagjain található hatalmas karmok, amellyel még a betonkeménységű termeszvárat is szét tudja bontani. Sőt, védekezik is karmaival, ha szembe tud fordulni támadójával, halálos ölelésével még a jaguárt is képes megölni, ezért is nevezték régen hangyászmedvének.

kishangyasz2

Jelenleg a sörényes hangyászt a természetes élőhelyek pusztulása, és az azokat átszelő utak veszélyeztetik. Ugyanis rengeteg hangyászt ütnek el az autók évről évre. Az elterjedési területén vadásznak is rá, valahol húsáért, valahol – nem tudni miért – kártevőnek tekintik, máshol házi kedvencnek fogják be az illegális állatkereskedők. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) fajmegmentési programot (EEP) indított a faj szaporítására, ennek keretében a kontinensünkön az állatkertek nemzetközi adatbázisának adatai szerint kb. 120 egyede él.

Nevezze el a kis hangyászt!

Tekintve az esemény jelentőségét, a vadaspark úgy döntött, hogy a kis hangyász nevének kiválasztására pályázatot hirdetnek. Az alábbi e-mail címre várják az ötleteket: info@zoo.szeged.hu. Határidő: október 9., 12 óra. A legjobb név kiötlőjét állatkertes ajándékcsomaggal jutalmazzák!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.