Bulvár

Elkészült az első hazai stressztérkép

Elkészült az első hazai stressztérkép

2013. május 12., vasárnap
Elkészült az első hazai stressztérkép

Elkészült az első hazai stressztérkép, amely az aggodalomra hajlamos és nyugodt emberek arányának kimutatására alkalmas. A férfiaknak és az idősebbeknek nagyobb, a nőknek és a fiatalabbaknak kisebb a stressztűrő képességük - állapította meg felmérésében a life.hu egészségügyi portál.

A kutatók egy nemzetközileg elismert, a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológusai által átdolgozott online teszt segítségével mérték fel a stressztűrő képességet. Az úgynevezett nagy stressztesztet több mint 90 ezren töltötték ki, a legtöbb válaszadó budapesti lakos volt - közölte a márciusi felmérésről beszámoló Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A két kérdőívet tartalmazó vizsgálat a felesleges aggódásra hajlamos, szorongó, illetve a stresszhelyzettel megbirkózó, higgadt embereket azonosította. Az összegzésben utaltak az Amerikai Pszichológusok Szövetségének egyik korábbi kutatására, amely szerint az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az aggodalom szintje, és nő a stressztűrés mértéke, tehát idősebb korban már nem idegeskedünk annyit. A fiatalabbak (19-34 éves korosztály) önálló életük megteremtésén fáradoznak, az új élethelyzetek okozta állandó nyomás és megfelelési kényszer nehéz kihívások elé állítja őket. A márciusi felmérés szerint a munkavégzés területén, a "hatékony stresszkezelésnek" köszönhetően a személy- és vagyonvédelemmel, marketinggel, illetve információtechnológiával összefüggő területeken dolgozó munkavállalók tűrik legjobban a stresszt. Legkevésbé pedig a háztartásbeliek, a munkanélküliek, a diákok, az irodai munkakörben és az ügyfélszolgálatokon dolgozók, valamint a szakmunkások. Mint írták, a magyar nőknek csak 11 százalékára jellemző az alacsony "aggodalmaskodási hajlam", míg a magasabb stressztűrési képesség kétszer annyi férfira jellemző, mint nőre. Ugyanakkor a nőknek jóval nagyobb az önismereti igényük és a pszichológiai érzékenységük, így gyakrabban veszik igénybe szakemberek, orvosok segítségét. A kutatás eredmények alapján a Vas megyében élők esetében mérhető a legalacsonyabb szintű aggodalmaskodás, ez a terület gazdasági fejlettségével, a magasabb életszínvonallal, valamint a nyugati világhoz való közelséggel magyarázható. Annak, hogy a stressztűrők száma Budapesten a legnagyobb, az lehet az oka, hogy a fővárosban élők hozzászokhattak a nagyvárosi létből eredő megemelkedett stresszhez, a nyüzsgő, ingergazdag világhoz. A közleményben emlékeztettek arra, hogy egyre többen szenvednek a stressz okozta belső feszültségtől, amelynek negatív hatásaként kialakulhat gyomorfekélyhez, alvászavar, bekövetkezhet idegösszeroppanás, agyvérzés és szívroham is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.