Bulvár

Öt hónaposan tudatuknál lehetnek a babák

Öt hónaposan tudatuknál lehetnek a babák

2013. április 22., hétfő
Öt hónaposan tudatuknál lehetnek a babák
baba02

Nehéz kitalálni egy csecsemő csillogó szemeibe nézve, hogy mi játszódhat le kis fejében, de egy francia kutatócsoport megpróbált választ találni erre a kérdésre. A kisbabák már öt hónaposan a tudatosság és a memóriahasználat jeleit mutatják – írja az index.

Neurológusok évtizedek óta kutatják a tudatosság egyértelmű jelét az agy elektromos aktivitásában. Egy ilyen jel megmutatná, hogy például a csecsemőknél mikortól kezdődhet a tudatosság a csecsemőknél. Az index.hu arról számolt be, http://index.hu/tudomany/2013/04/22/othonaposan_tudatuknal_lehetnek_a_babak/ hogy felnőtteken elvégzett tanulmányos vizsgálatok bizonyos mintát mutatnak az agyi aktivitásban. E szerint amikor például meglátunk egy mozgó tárgyat, akkor az agy látásközpontja aktivizálódik, még akkor is, hogy az adott tárgy gyorsabban mozog annál, hogy tudatosan észrevegyük. „Ha egy tárgy hosszú ideig van a látómezőnkben, a jele eljut az agy hátuljából a prefrontális kéregbe, amely addig ott tartja a képet, amíg észrevesszük.A tudósok meg tudják különböztetni azokat a jeleket, amelyeket az érzékszervek működése generál, illetve a késleltetett jeleket, amikor az információ eljut a prefrontális kortexbe. Az egész persze rendkívül gyorsan történik: kevesebb mint a másodperc harmada alatt” – olvasható a cikkben. Franci kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ez a kétlépéses mintázat vajon jelen van-e a csecsemőkben is. Összesen nyolcvan 5 és 15 hónap közötti babán végezték el a kísérletet, amelyben a másodperc töredékéig egy arcot mutattak nekik. A kutatás eredményeiért kattintson, és olvassa el

az index cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.