Bulvár

Megelőzéssel a belvíz ellen

Megelőzéssel a belvíz ellen

2012. május 16., szerda
Megelőzéssel a belvíz ellen

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alá tartozó szegedi -, illetve szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai megyénk valamennyi településén szemlézik a belterületi vízelvezető rendszereket - tájékoztatott Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

A megújult katasztrófavédelmi szervezet kiemelt célkitűzése, hogy lehetőség szerint már a veszélyhelyzetek kialakulását kísérelje meg – supervisor hatóságként – megakadályozni, hiszen a megelőzésre fordított minden forint sokszorosan térül meg. A belvízi elöntések rendkívüli károkat képesek okozni. A Csongrád megyében 2011 –ben 25 településen folyt belvízvédekezés közel 145 millió forintot emésztett fel, és ez az összeg nem tartalmazza az összes keletkezett kárt. Az ilyen esetek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem szakemberei most az illetékes települési önkormányzat képviselőivel közösen szemlézik elsősorban azokat a helyszíneket, melyek – a tapasztalatok szerint – belvizes időszakokban problémát okozhatnak. A szakemberek a kockázati helyszínek beazonosítása mellett, a vízelvezető rendszerek aktuális állapotán túl vizsgálják a település önvédelmi képességét is: adottak-e a védekezés feltételei, rendelkezésre állnak –e a szükséges felszerelések, eszközök, gépek, anyagok, melyek belvízi elöntés esetén a beavatkozáshoz szükségesek. A szemléről minden estben jegyzőkönyv készül, melyben rögzítésre kerülnek a tapasztalatok, illetve azon intézkedések, melyek meghozatala szükséges a helyzet javításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.