Bulvár

Elefántcickány született a vadasparkban

Elefántcickány született a vadasparkban

2012. május 16., szerda
Elefántcickány született a vadasparkban

Bár az elmúlt időszak hírei elsősorban állatszületésekről szólnak, az idei bőséges szaporulatnak köszönhetően bőven van közölni való a Szegedi Vadaspark háza tájáról. Legutóbb egy igazi zoológiai ritkaság, rövidfülű elefántcickány született.

2011 márciusában, a zsiráfoknak, Hartmann-hegyizebráknak és csupasz turkálóknak otthont adó ház megnyitóján a látogatók egy másik kis különlegességet is megfigyelhettek. A rövidfülű elefántcickányok azon emlősök közé tartoznak, amelynek puszta léte a természet végtelen fantáziáját dicséri. A gyufaszál vastagságú lábakon villámgyorsan futó, hosszú orrú, pelyhes gombócnak a cickányokhoz semmi köze, közelebbi rokona az elefántnak – erre talán a névadói sem gondoltak - ugyanis mindegyikük az egyik legősibb emlőscsoport, az Afrotheria öregrendjébe tartozik, csakúgy, mint a földimalacok, a szirtiborzok és a tengeri tehenek. Az elefántcickányok monogámok ugyan, de ivadékgondozásuk nem túl fejlett. A nőstény fészket sem épít, csak elrejti egy hasasékba, üregbe a viszonylag nagy méretű, fejletten születő kicsinyét, hosszú időszakokra magára hagyva azt. Az ifjú elefántcickányok gyorsan fejlődnek, anyjuk már 2-3 hetesen elválasztja őket, másfél hónaposan külön kell őket választani szüleiktől. A Szegeden született apróságnak is ez lesz a sorsa, más állatkertben fogja folytatni rendkívül gyorsan pergő életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.