Bulvár

Egyre több lopás - vigyázzunk értékeinkre!

Egyre több lopás - vigyázzunk értékeinkre!

2012. május 8., kedd
Egyre több lopás - vigyázzunk értékeinkre!

Az elmúlt napokban több olyan bűncselekmény történt, amely egy kicsit nagyobb odafigyeléssel, saját értéktárgyak iránti fokozottabb törődéssel megelőzhető lett volna.

Nem egy esetben történt bejelentés, miszerint parkoló autóból vitték el az ott hagyott táskát, esetenként több tízezres kárt okozva ezzel. Az egyik alkalommal egy benzinkúton leállított jármű autóstáskáját szemelte ki az alkalmi tolvaj. Nem volt különösebben nehéz dolga, hiszen a járművet be sem zárták. Hasonlóan könnyű helyzetben volt az az elkövető is, aki egy áruházi parkolóban lévő járműből tulajdonította el az utastérben hagyott táskát, hiszen ez utóbbi gépkocsit is nyitva hagyta gazdája. Ezen esetek kapcsán nem árt szem előtt tartani, hogy a gépjármű nem biztonságos tárolóhely. Semmilyen értéket, csomagot ne hagyjunk látható helyen, nyitott állapotban rövid időre se hagyjuk magára. Táskát azonban nem csupán járműből emelt el az enyveskezű. Vásárban, illetve ebéd közben letett és őrizetlenül hagyott értéktárgyat szemelt ki a tolvaj, és egy óvatlan pillanatban magához ragadta. Tapasztalataink szerint a jó idő beköszöntével megszaporodik az alkalmi, illetőleg a zseblopások száma. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetése szempontjából kiemelten veszélyes helynek számítanak a nagyobb üzlet- illetve bevásárlóközpontok, a különböző jellegű szórakozóhelyek, a tömegközlekedési eszközök, forgalmasabb közterületek. Az időjárási frontok gyors váltakozása, a vásárlással járó figyelemkoncentráció, a szabadidőhöz kapcsolódó felszabadultabb magatartásformák a külső ingerekre figyelmetlenebbé tehetnek bennünket. A bűnelkövetőkkel szemben ugyanis senki sincs biztonságban. Az alkalmi tolvajok a kínálkozó lehetőségeket igyekeznek kihasználni. Ilyen lehet a külső zsebben elhelyezett telefon, pénztárca; a hanyagul hátunkra vetett, esetlegesen nyitva hagyott táska; a szórakozóhelyen asztalon, széken hagyott kabát, táska, mobiltelefon stb. Vagyontárgyaikra, irataikra igyekezzenek minden helyzetben fokozottan ügyelni! A pénztárcát, iratot, telefont ellenőrizhető, biztonságos helyre tegyék (kabát belső zsebébe, olyan zárt táskába, melyet a kézre tudunk erősíteni, vagy ruházat alatt nyakba akasztott, illetve elől hordott táskába). Ha forgalmas helyen hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak magunk mellett, tekintsék azt figyelmeztetésnek, és legyenek fokozottan óvatosak! Ne hagyják őrizetlenül táskájukat, kabátjukat, mert az erre „kihegyezett” tolvajok néhány másodperc alatt eltulajdoníthatják azokat. Hasonlóan járjanak el a szórakozóhelyeken is, hisz az ilyen jellegű bűncselekményeknél a tényleges kárérték mellett plusz kiadásként jelentkezhet az iratok beszerzésére fordított pénz és idő. Bankkártyát vagy mobiltelefont eltulajdonítás esetén azonnal tiltassák le, gépkocsi- vagy lakáskulcs ellopásánál ajánlott a zárcsere! Amennyiben mégis lopás áldozatává válnának, haladéktalanul hívják a 107-es vagy a 112-es segélyhívót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.