Bulvár

Román-magyar járőrpárosok a határnál

Román-magyar járőrpárosok a határnál

2011. november 7., hétfő
Román-magyar járőrpárosok a határnál

November elejétől román-magyar közös járőrpáros is lát el határrendészeti feladatokat Csongrád megye Romániával határos térségében. E feladat-ellátási forma célja a határok megszűnését követő mélységi kompenzációs ellenőrzések maradéktalan végrehajtása, a határ menti területek hatékonyabb ellenőrzése - tájékoztatott a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A közös járőrszolgálat előzménye az a 2009-ben kihirdetett, a Magyar és a Román Köztársaság Kormánya között létrejött, a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatott együttműködésről szóló Megállapodás, amelyik tartalmazza többek között a közös határ menti szolgálatot is. Ennek végrehajtására a felek Módszertani Kézikönyvet is kiadtak, amely részletesen is rögzíti a konkrét feladatokat. A közös járőrszolgálat megismerése érdekében már előzetesen, 2010. augusztusától havi rendszerességgel láttak el a magyar egyenruhások ilyen közös munkát a román partnerszervezetekkel, ám ekkor még egyfajta megfigyelőként, fegyver és kényszerítőeszköz nélkül ténykedtek a rendőrök a szomszédos országban. A jóváhagyott Módszertani Kézikönyv alapján idén novembertől indulhatott meg a tényleges közös járőrszolgálat-ellátás a magyar-román határszakaszon. Ennek alapján rendszeresen 1 magyar és 1 román egyenruhásból álló járőrpár látja el napi 8 órában feladatát a két ország határ menti térségében 4-4 órában bontva. A vegyes páros az államhatártól számított 10-10 km-es sávban végzi tevékenységét. További újdonság, hogy ezen egyenruhások már valamennyi, szolgálathoz szükséges felszereléssel – azaz többek között lőfegyverrel – is rendelkeznek. E közös járőr-páros tevékenysége már az első napokban eredménnyel járt, ugyanis november 3-ra virradó éjjel illegális migránsokat sikerült elfogniuk. A román határrendőrség munkatársai a stabil hőkamerán észlelték az éjszaka folyamán, hogy két személy a romániai szántóföldeken Magyarország irányába gyalogol Kiszombor magasságában. Azonnal odaküldték a román oldalon mélységi ellenőrzést végző közös magyar-román járőrpárt, akik el is fogtak két török állampolgárt. Ők ugyanis illegálisan szerették volna átlépni a schengeni határt. Velük szemben a román határőrizeti szervek folytatták le az eljárást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.