Bulvár

Elítélték a százmilliókat sikkasztó szegedi cégvezetőt

Elítélték a százmilliókat sikkasztó szegedi cégvezetőt

2011. november 15., kedd
Elítélték a százmilliókat sikkasztó szegedi cégvezetőt

Négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla jogerősen kedden azt a helybéli férfit, aki több száz millió forintot sikkasztott az általa vezetett cégtől.

A büntetlen előéletű, jelenleg 62 esztendős

Szabó György

előbb ügyvezetője, majd 2005 márciusától tulajdonosa is volt a szegedi székhelyű, biztonságtechnikai rendszerek telepítését és karbantartását végző Elektro-Technik Kft.-nek. A vállalkozás komoly munkákat végzett a Paksi Atomerőmű területén. A vádlott 2001-től 2004 végéig, majd 2007 első felében havonta több alkalommal különböző nagyságrendű pénzösszegeket - évente több tíz millió forintot - vett fel a gazdasági társaság pénztárából elszámolási előlegként. A rábízott összegek egy részével azonban nem számolt el, saját személyes kiadásaira fordította. A hiányt úgy kívánta a cég könyvelésében szerepeltetni, mintha magánszemélyként több mint 100 millió forintot a kft.-től kölcsönvett volna. A pénzt azonban a valótlan tartalmú kölcsönszerződésekben megszabott határidőig és később sem fizette vissza. A férfi a vállalkozás nevében magánszemélyektől is kölcsönöket vett föl, de ezeket is saját céljaira fordította. Az egyik ilyen hitel fedezeteként egy a cég tulajdonában álló ingatlant jelölt meg, amely - miután a férfi nem tudott fizetni - a kölcsönadó tulajdonába került. A férfi magánszemélyként is nagyobb összegű kölcsönöket vett föl. Mivel ezeket sem tudta visszafizetni, a hitelezők végrehajtási eljárásokat kezdeményeztek. A vádlott jövedelme és magánvagyona nem volt elég a felvett kölcsönök törlesztésére, ezért fölajánlotta, hogy a hitelek visszafizetését a vállalkozása egyetlen jelentős vagyontárgya, a cég szegedi ingatlanának eladásából fedezi. A hitelezők ezt az ajánlatot elfogadták, így az összesen 90,6 millió forint követelést végül a kft.-re engedményezték. A vádlott a szerződések megkötésekor azonban tisztában volt azzal, hogy a hiteleket cége nem tudja kifizetni. 2006-ban a vádlott cége alvállalkozóként egy nagyobb beruházásban vett részt. A biztonságtechnikai munkák elvégzésébe a vádlott egy további alvállalkozót is bevont, s bár az elvégezte feladatát, az Elektro-Technik Kft. több mint 50 millió forinttal adósa maradt. A vállalkozás 2007 elejétől fizetésképtelen volt. A vádlott 2007 júliusában kezdeményezte a kft. végelszámolását. A végelszámoló megállapította, hogy az Elektro-Technik Kft. 303,6 milliós kintlévőségéből az ingó és ingatlanvagyonnal nem rendelkező vádlottal szemben 284,2 millió forint követelés áll fenn, ezért kezdeményezte a cég felszámolását. Az ítélőtábla sikkasztás büntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit, és jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta. Döntésével a táblabíróság enyhítette az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság hat év szabadságvesztést kiszabó ítéletét. Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy a vádlott sikeres vállalkozást működtetett, ám amikor terjeszkedni kezdett a cége, rossz döntéseket hozott, számításai nem valósultak meg, adósságspirálba került, és ennek megoldása érdekében követte el a bűncselekményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.