Bulvár

Az internet fokozatosan átveheti a televízió szerepét

Az internet fokozatosan átveheti a televízió szerepét

2011. november 29., kedd
Az internet fokozatosan átveheti a televízió szerepét

Mintegy 2020-ra válhat általánossá az olyan sávszélességű internet-hozzáférés, amely már nemcsak elvben, hanem gyakorlatilag is képes eljuttatnia a televízióhoz hasonló mennyiségű tartalmat a felhasználókhoz - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese a Korrektúra konferencián kedden, Balatonalmádiban.

Mátrai Gábor

ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy szélessáv jövőjéről szóló beszélgetés tagjai egyetértettek abban: az internet folyamatosan veszi át a televízió helyét az emberek életében. Az elnökhelyettes elmondta: az Európai Unió digitális menetrendje szerint 2013-ra kell mindenkinek alapvető szélessávú internethozzáférést biztosítani, de sok teendő áll még a hírközlésben a hatóság és a piaci szereplők előtt az infrastruktúrafejlesztés terén ahhoz, hogy lehetővé váljon, hogy az internet is hasonló mennyiségű tartalmat legyen képes ténylegesen eljuttatni a felhasználókhoz, mint jelenleg a televízió. Elmondta azt is: a 10 és 18 év közötti korosztály már több időt tölt a világháló használatával, mint televíziózással, azonban az életkoruk előrehaladtával ugyanők passzívabbá, a televízióval szemben befogadóbbá válnak, ezzel együtt azonban az internet használata továbbra is jelentős mértékben jelen lesz az életükben.

Gazda Albert

, az Origo és

Dévényi István

, a Hirado.hu főszerkesztője azonban megfordíthatatlan trendnek tartotta az internet előretörését. Dévényi István ugyanakkor sajnálattal beszélt arról, hogy az internetes felületek kevésbé vállalkoznak valódi tartalom-előállításra, azt mondta: a tartalmak 90 százalékát a nemzeti hírügynökség hírei adják. Gazda Albert a tartalom-előállítással kapcsolatban azt mondta: elképzelhető, hogy a finanszírozási források beszűkülése miatt hamarosan a hagyományos módon már nem működtethetők az internetes szerkesztőségek, mint mondta, lehetséges, hogy ezzel a saját szerkesztőségének is szembe kell néznie. A valóságshowkat elemző beszélgetés során szociológiai vizsgálatok elvégzését javasolta a médiahatóság számára a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója.

Zsolt Péter

médiaszociológus zsákutcás mérésnek nevezte a jelenleg folyó vizsgálatokat: így például a cigarettázás vagy az alkoholfogyasztás gyakoriságának számolását. Szerinte a műsorok alapproblémája, hogy olyan struktúrát teremtenek a szereplők között, amelyben ellenségeskedésre kényszerítik őket. A szociológus ezt erkölcstelen játéknak nevezte, amelynek hatásmechanizmusát szerinte vizsgálni kellene.

Kolosi Péter

, az RTL Klub programigazgatója erre válaszolva elmondta, hogy a csatorna már este kilenc órától sugározza ezt a vitatott műsorát, s azt is megjegyezte, hogy a produkció létét "a társadalmi érdeklődés" is indokolja.

Kövecses Ágnes

, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tudományos munkatársa erre reagálva elmondta: a hatóságnak nem feladata, hogy mély összefüggésben vizsgálja a valóságshowkat, de a törvény betartását folyamatosan ellenőrzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.