Bulvár

Bütykös hattyú fiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Bütykös hattyú fiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

2011. július 1., péntek
Bütykös hattyú fiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Három bütykös hattyú (Cygnus olor) fiókát nevelnek a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában.

A néhány hetes, feltehetően elárvult madarakat Mórahalom közelében találták. Nyaranta rendszeresen érkeznek madárfiókák, főként baglyok és fehér gólyák a Tisza-parti város állatkertjébe - mondta

Endrédi Lajos

, a Vadaspark munkatársa pénteken az MTI-nek. A természetvédelmi mentőközpont ezúttal azonban három ritka vendéget, bütykös hattyú fiókát fogadott, amelyeket Mórahalmon találtak, pontosabban egy homokháti tanya udvarára totyogtak be. Miután a szüleiket nem látták, sőt a közelben nincs olyan vízpart, amely gyaníthatóan otthont adott a hattyúknak, a fiatal madarak a Vadasparkba kerültek. A gondozók bíznak abban, hogy miután felcseperedtek, szabadon tudják ereszteni őket. A 160 centiméteres testhosszúságot is elérő bütykös hattyú régen feltehetően csak ritkán fordult elő a Kárpát-medencében, az 1970-es évekig nem tudtak költő párokról Magyarországon. Elsősorban Észak-Európában honos, bár egyes feltételezések szerint régebben nagyobb területen terjedt el a földrészen. Az utóbbi évtizedekben kezd egyre nagyobb számban újból megjelenni és költeni a lassú folyású és állóvizekben. Jelenleg mintegy 300 pár költ Magyarországon. A világ egyik legnagyobb termetű repülő madara szép fehér színével, elegáns kinézetével dísze a tavaknak. Agresszivitása miatt azonban a szakemberek szerint nem lenne szerencsés a túlzott elszaporodása, a költő párjai nagy területet védenek, amelyről elűzik a többi vízimadarat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.