Az elmúlt hétvégén a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg-terme adott otthon a VIFIBOR-nak, a villányi borvidéket képviselő fiatal borászok bemutatójának, melyet a Borbarátok Szegedi Társasága szervezett meg. A rendezvényen nyolcan képviseltették magukat, hogy megmutassák, nemcsak az óbor a jó, hanem az ifjú borász is. A tematikus kóstolások mindig kiemelkedő figyelmet érdemelnek a borkedvelők körében. Ilyen lehet egy borfajta, egy borvidék, vagy épp egy borász repertoárjának bemutatása. A néhány évvel ezelőtt fiatal magyar borászok által létrehozott egyesület volt az alapja annak a gondolatnak, melynek nyomán megszerveződött a bemutató. „Jellemzően arra törekedtünk, hogy ismert vagy épp kevésbé ismert, de mindenképpen a fiatal generációhoz tartozó borászokat hívjunk meg” – mesélt a rendezvény alapgondolatáról Kiss Attila, a Borbarátok Szegedi Társaságának egyik alapítója. „Nagyon nagy tisztelője vagyok a villányi 'nagy medvéknek', de mögöttük már felnőtt egy olyan generáció, aki szakmailag is maradéktalanul megállja a helyét.” Tematikus borkóstolók
A szépszámú közönség is jelezte, hogy igény és elvárás is van a hasonló tematikus rendezvényekre, így a közeljövőben mátravidéki borászokkal szeretnék megismételni a rendezvényt, de a társaságnak régóta dédelgetett álma a „Bikaviadal” névre hallgató esemény megrendezése is, ahol az egri és a szekszárdi bikavéreket szeretnék egymás „ellen” indítani. Minden borvidéknek megvan a maga karaktere, de emellett igen lényeges az is, hogy ezek a vidékek milyen fejlődésen mennek keresztül, ami mindenütt a minőség erőteljes pozitív változását mutatja. A négy nagy villányi pincészet – a Gere, a Bock, a Polgár és a Tiffán borászata – már megtette a magáét, itt alakult meg elsőként a Borút Egyesület, így a borfogyasztók és a villányi borvidék, de az egész magyar borászat és borkultúra is nagyon sokat köszönhet nekik. Ezeken a gyökereken kell továbbhaladnia a fiatal borászoknak is. Sajnos a magyar bor nemzetközi megítélése még mindig elég tragikusnak mondható. Ennek a negatív értékelésnek természetesen semmiféle alapja sincs. Egy külföldi szaklapban egy „borítész” a magyar olaszrizlinget egyszerűen „lúzer-fajtának” nevezte. Sajnos az ilyen, a világ nemzetközi ízlését befolyásoló szakemberek tudnak a legtöbbet ártani a magyar bornak a felelőtlen és alaptalan kijelentéseikkel. Villányban mindenki egy kicsit borász
Egyre többen nyitnak panziót ezen a borvidéken is, fejlesztve ezzel a környék borturizmusát, így sokan csak néhány hektáron termesztik a szőlőt, hogy saját vendégkörüket el tudják látni. „Nekünk három hektáros területünk van” – mondta el portálunknak Kvassay Eszter, aki bátyjával, illetve barátnője, Jekl Flóra boraival érkezett a bemutatóra. „Takaros kis szőlőbirtoknak mondanám, de akad húsz-huszonöt hektáros területen gazdálkodó fiatal borász is. Minél fiatalabban csöppen bele az ember a borászkodásba, annál tovább tud fiatal borászként élni.”