Bulvár

Nem kapnak BKV-kedvezményt a szolgálaton kívüli rendőrök

Nem kapnak BKV-kedvezményt a szolgálaton kívüli rendőrök

2011. március 23., szerda
Nem kapnak BKV-kedvezményt a szolgálaton kívüli rendőrök

Továbbra sem utazhatnak ingyenesen a BKV-járatokon a szolgálaton kívüli hivatásos rendőrök a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

A kedvezményt azért nem kapják meg a rendőrök, mert a BKV és a rendőrség nem tudott megállapodni arról, ki fizesse a szolgáltatás után járó általános forgalmi adót (áfát). A Budapesti Közlekedési Központ az MTI megkeresésére azt közölte: áfafizetési kötelezettsége a BKV Zrt.-nek azért keletkezett volna, mert ha ingyen szolgáltatnak a rendőröknek magáncélokra, az diszkriminatív, vagyis nem általánosan meghirdetett kedvezmény. Ezen felül a rendőrségnek is szja- és tb-fizetési kötelezettsége keletkezett volna, mivel a munkavállalók az ingyenes utazást magáncélra is igénybe vehették volna, nem csak munkavégzéshez. A közlekedési központ magyarázata szerint, "amennyiben a megállapodás megköttetett volna, úgy a szolgáltatás ingyenességéből eredő veszteséget tételesen sem a kormány, sem az önkormányzat nem finanszírozta volna. Közvetve ugyanakkor az így kiesőbevételeket a működési támogatások növelésével kellett volna pótolni a BKV Zrt. fizetőképességének megőrzéséhez". A BKV az MTI megkeresésére a héten azt közölte: szolgálaton kívül, azaz magáncélokra (például munkába járásra, bevásárlásra, szórakozásra) a rendőrök számára mindig is térítésköteles volt a szolgáltatás. Emlékeztettek arra, hogy a január 12-ei, rendkívüli közgyűlésen megszavazott tarifarendelet-módosítás értelmében utazhattak volna a rendőrök szolgálaton kívül ingyenesen, ám a felek végül nem tudtak megállapodni. A BKV jelezte ugyanakkor, hogy szolgálat közben, egyenruhában, igazolvánnyal ma térítésmentesen vehetik igénybe a rendőrök a szolgáltatást, amit közcélú, a BKV Zrt. feladatainak ellátását is támogató munkavégzésük indokol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.