Bulvár

Idén is egy órára sötétségbe borul a Föld + VIDEÓ

Idén is egy órára sötétségbe borul a Föld + VIDEÓ

2011. március 23., szerda
Idén is egy órára sötétségbe borul a Föld + VIDEÓ
Csupán négy esztendeje indult el, s mára a világ 126 országát és több mint négyezer városát érintő kezdeményezéssé vált a Föld Órája, amelyhez idén újra csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja (TIK). Március 26-án, szombaton 20.30-kor Szeged egyik emblematikus épülete teljes sötétségbe borul, a félhomályban azonban színes programok várnak mindenkit. A Föld Óráját először 2007-ben az ausztráliai Sydney-ben rendezték meg, az akcióhoz csatlakozóktól a szervezők azt kérték: kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A helyi kezdeményezésből világméretűvé vált mozgalomban tavaly már egymilliárd ember vett részt, és március utolsó szombatján elsötétült a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága. Az akció célja nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztás-csökkentés, hanem a figyelemfelkeltés, annak gondolatnak az erősítése, hogy mindenki egyénileg is tehet valamit a klímaváltozás ellen. A Föld Órájához idén is számos település csatlakozott, teljes listájuk megtekinthető ITT.
Szombaton a TIK-nél már 19.45-től teával, forralt borral és kisfilmekkel várják az érdeklődőket. Ahogy egy zöld rendezvényhez illik, a forró italokat nem műanyagpoharakban, hanem évekig használható bögrékben szolgálják föl, amihez mindenki kaució ellenében juthat hozzá. A tea elfogytával a bögre visszaváltható, akinek pedig tetszik, haza is viheti. A Föld Órájára Szegedre érkezik a mozgalmat összefogó WWF klímabusza, amelynél áramtermelő kerékpárok segítségével bárki kipróbálhatja, mennyi energia szükséges háztartási eszközeink működtetéséhez. Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan lehet otthonuk energiatakarékos, tanácsokat kérhetnek lakásuk, házuk fűtésének korszerűsítéséhez, információkat szerezhetnek be az éghajlatváltozás hatásairól. Fél kilenckor – ahogy Európa-szerte sok épület – a központ is sötétségbe borul. A főbejárat előtt összegyűlt vendégek gyertyákat kapnak, s a tavaly nagy sikert aratott tűzzsonglőrök produkciója is fényt visz majd az éjszakába. A rendezvény ideje alatt környezettudatos életmóddal kapcsolatos kvízeket tölthetnek ki a vállalkozó szellemű vendégek, a Szegedi Vadasparknak köszönhetően lesz állatsimogató, kongások zenélnek, a fáklyák és lampionok fényénél pedig pokrócokra telepedve társasjátékok is játszhatók. Az idei akció újdonsága, hogy a résztvevők fogyasztáscsökkentési, környezetvédelmi fogadalmat tehetnek az év többi napjára. A vállalásokat egy ígéretdobozban gyűjtik össze, s a „hagyj nyomot táblán”, ki-ki gondolatait megoszthatja a többiekkel.

A Quimby frontembere is gyertyát ragadott

Sötétbe borul többek közt a világ legmagasabb épülete, a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony és a London Eye. Hazánkban kialszanak többek közt a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház fényei. A lekapcsoláson túl azonban számos nagyváros tartós környezetkímélő megoldások bevezetését is tervezi. Az ausztráliai Sydney utcáin és parkjaiban LED-es közvilágításra váltanak. A kínai Shenyangban 38.000 hektár földet fognak újraerdősíteni, Szecsuán tartomány fővárosában, Chengduban pedig 60.000 darab olcsón, bárki által kölcsönözhető biciklit és 1000 kölcsönző központot akarnak felállítani, ezzel motiválva a lakosságot az alacsonyabb fogyasztású és szén-dioxid-kibocsátású életmódra.
A szebbnél szebb gyertyákat készítettek március 22-én szombatra készülve. Kedden este a Tropicariumban Kecskés Karina, Demcsák Zsuzsa, Varga Líviusz és Giorgio tanulták ki a gyertyaöntés csínját-bínját. Apró követőik persze mindenben segítségükre voltak, így a gyertyák sorából a gyermek-hadseregnek is bőven jutott. Demcsák Zsuzsa, a Külügyminisztérium, az Európai parlament és az Európai Bizottság közös Kapcsold ki! kampányának klímanagykövete, két gyermekével azonnal belefogott a viaszformázásba. A telt hangú Giorgio hosszan szemlélte az eseményeket, mielőtt nekifogott remekműveinek, amelyek végül az este legegyedibb darabjai lettek. Karina színművésznő otthonmaradt kislányának készített ajándékot, a Quimby frontembere, Líviusz pedig egy település számára is elegendő gyertyamennyiséget produkált. Lesz, aki a Föld Óráját otthon, családi körben ünnepli, lesz, aki nyugodt vidékre vonul majd vissza, és lesz, aki a Budai várban, a WWF-fel tölti a bolygónak adott 60 perc sötétséget. Idén ugyanis az esemény szervezője, a WWF ismét a Budai vár Savoyai teraszán várja az érdeklődőket már fél nyolctól, kutyás bemutatóval, dobosokkal, tűzzsonglőrökkel, fényküllő-bemutatóval és számos érdekes programmal. Az ország többi részén is rengeteg esemény szerveződik, ezeket a www.foldoraja.hu honlap gyűjti össze. A WWF a budapesti helyszín mellett Szegeden is egész estés programmal várja a látogatókat Közép-Európa legzöldebb egyetemének szervezésében. Emellett idén hazánkban új kezdeményezés is indul, amely a Föld Óráján készült felvételeket gyűjti majd össze és alkot belőle egy magyar Föld Órája filmet. Az idei Föld Órája nemcsak hazai események terén tesz túl a tavalyi akción. Jelenleg 131 ország és tartomány, ikonikus épületek és látványosságok, és emberek százmilliói készülnek arra, hogy együtt ünnepeljenek a Föld Óráján! Csatlakozott mind a hat kontinens, az összes G20 tagország és több ezer város.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.