A Nemzetközi Újbor Fesztivál Csongrádon péntek délután hagyományteremtő szándékkal kezdődött meg. Külföldi országokból is érkeztek vendégek, így a felvidéki és vajdasági borok ízének zamatába is belekóstolhattunk vasárnapig.Borstílus
A csongrádi borok általában közepes vagy magas alkoholtartalmú és érett szőlőből készítve alacsony savtartalmú italok. Bár igazi árubor mennyiségű csúcsborokról itt nem beszélhetünk, de az elmúlt 100 év során megvoltak ennek a térségnek is a maga híres borai. Ilyenek voltak a Pusztamérgesi Olaszrizling, a Csongrádi Kadarka, a Csongrádi Cabernet. A borvidék szőlőinek valamivel több mint fele fehérborszőlő. Az Olaszrizling 180 hektáron, a Kövidinka 196 hektár területen, Kunleány 89 hektáron terem. A kékszőlő fajták közül túlnyomó a Kékfrankos és a Zweigelt. A legelterjedtebb fajták egykoron a Kadarka, Kövidinka és az Izsáki sárfehér voltak. További hagyományos fajtái a Piros szlanka, Ezerjó, Pozsonyi fehér. A fesztivál pénteken délután lampionos felvonulással kezdődött, a menet az Ifjúsági Háztól haladt a rendezvény központi helyszínéhez, a Síp iskolához. Az iskola bejárat előtti téren került sor az újbor megáldására és a hivatalos megnyitóra. A pénteki program este a néptáncegyüttesek és fúvószenekarok színpadi műsorával fejeződött be. Szombaton és vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket. A gyermekek Márton-napi játszóházban kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, az aulában és az udvaron pedig bemutatkoznak a borászok és a környék kézművesei is. A büfében különböző finomságok várják az ínyenceket, ebéd és vacsora előrendelésére is van lehetőség. A Bor-klubban előadások várják az érdeklődőket a borral kapcsolatos legkülönbözőbb témákban – Bor és idegenforgalom, Borkóstolási alapismeretek, Miért egészséges a bor? Borász szeretnék lenni – továbbtanulási tájékoztató, Márton-napi receptek. A szervezők minden kedves résztvevőnek kellemes szórakozást és mértékletes fogyasztást kívánnak.