Bulvár

Óvakodjon a házaló kereskedőktől!

Óvakodjon a házaló kereskedőktől!

2010. szeptember 9., csütörtök
Óvakodjon a házaló kereskedőktől!

A hideg idő hirtelen beköszöntével ismét megjelentek a házaló faárusok, illetve azok a hirdetések, amelyekben olcsón kínálnak tűzifát megvételre. Minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert csapnak be a csalók - hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye.

A tűzifával házalók általában három módszerrel károsítják meg áldozataikat. Az egyik és egyben leggyakoribb módszer a mérlegelési csalás. Ennek során lényegesen kevesebb fát adnak át a vevőnek, mint amennyiért pénzt kérnek. Ilyen eset történt a közelmúltban Szegeden is, amikor is a csaló egy újságban hirdette magát. Erre jelentkezett egy férfi, aki 50 mázsa fát rendelt meg és fizetett ki, de végül csak 40 mázsát kapott meg. A másik módszer során a házalók elterelik a vevő figyelmét. Míg ő a fával van elfoglalva, a házalók társai átkutatják a lakást és onnan különféle értékeket, főként készpénzt tulajdonítanak el. Ehhez szorosan kapcsolódik a pénzváltós módszer is, amikor megkérik a hiszékeny sértettet, hogy egy nagyobb pénzt váltson fel. Ez gyakran hamis, vagy így tudják meg, hogy az áldozat hol tartja a pénzét és a figyelmét elterelve, elviszik a megtakarított forintjait. A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében ne vásároljanak tűzifát házaló kereskedőtől, idegeneket pedig ne engedjenek be a lakásukba semmilyen indokkal sem, mivel ellenkező esetben könnyen bűncselekmény áldozataivá válhatnak. Ha a baj mégis megtörténik, kérjük, hogy azt a lehető legrövidebb időn belül jelezzék a rendőrségen a 107-es vagy a 112-es segélyhívószámon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.