Bulvár

Fekete alpaka kanca született a vadasparkban

Fekete alpaka kanca született a vadasparkban

2010. szeptember 17., péntek
Fekete alpaka kanca született a vadasparkban

Alpaka (Lama pacos) kanca született a Szegedi Vadasparkban; a fekete jövevény, amelyet már születése pillanatától megfigyelhetnek a látogatók, a Maja nevet kapta gondozóitól.

A szegedi állatkert alpakái az elmúlt években különösen termékenynek bizonyultak, nyár végétől ősz közepéig rendre három, változatos színű csikó született – mondta

Veprik Róbert

, az intézmény igazgatója. Idén a fekete szín nyitotta a sort, szeptember 14-én látta meg a napvilágot Maja, a kis alpaka. Látogatók vették észre az ellést, és szóltak a gondozóknak, akik menten megvizsgálták a kancának bizonyult újszülött csikót. Szerencsére egészségesnek bizonyult, hamar talpra állt és követte anyját. Magyarországon egyedül a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók valamennyi dél-amerikai tevefélével, beleértve a vadon élő és a háziasított fajtákat is. Az állatkert munkatársai bíznak abban, hogy idén sem áll meg egynél a kis alpakák száma. Az alpakák dél-amerikai farmokon, főként az Andokban tenyésztett kérődző háziállatok. Csapatban – egy hím több nősténnyel – élnek, s főként nappal aktívak. Az alpakák egész évben szaporodnak, a nőstény 11-12 hónapos vemhesség után hozza világra utódját, melyet fél évig szoptat. Az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Testüket vastag gyapjú fedi, amely általában fekete vagy sötétbarna, de lehet világos is. Az alpakát ötezer éve háziasították, őse a guanakónál kisebb termetű vikunya. Gyapja igen jó minőségű, finom, meleg, a legtöbbet belőle Peruban termelik. Az alpakát kétévente nyírják, egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják. Mivel gyapja rendkívül értékes, tenyésztését Ausztráliában is elkezdték, s gazdasági jelentősége egyre nagyobbá válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.