A halászlé fővárosai + VIDEÓ


Sobri hagyatéka
Mint már említettem, nálunk a lokálpatriotizmus szerves részét képezi halfőző hagyományunk, a köztudatban pedig a bajai halászlé összefonódott a Sobrinak becézett szakács, Farkas József nevével. Ez a párosítás azonban téves: meglepődve vettem tudomásul, hogy a halfőző mester után elnevezett Sobri halászcsárdában hivatalosan a nagybaracskai recept szerint készítik a levest, ami több pontban is eltér a bajaitól. "Ahány ház, annyi halászlé" – mondta Petike Andrea, a halászcsárda egyik tulajdonosa. A baracskai és a bajai halászlé közös tőből ered, a kettő között a fő különbség a főzési időben rejlik: a bajaiak egybe főzik a húst és a hagymát, míg a nagybaracskai recept szerint egy alaplét forralnak paprikával, amibe később teszik bele a halat, így fél óra helyett 50-60 perc is lehet, míg az asztalra tehetjük. Kérdésemre, hogy ebben az étteremben lehetne-e szegedies jellegű halászlevet kérni, mosolyogva válaszolt: aki szegedit akar, menjen Szegedre! A hét végén megrendezésre kerülő Bajai Halászléfőző Fesztivál méltóvá teszi a várost a halászlé fővárosa címre: az idén 15. születésnapját ünneplő rendezvényen az ország minden pontjáról egybegyűlnek az emberek, hogy a város főterét egy nagy, fortyogó üstté változtassák. A főzés közben a szórakoztatásról a Csillag születik című tehetségkutató műsor tánccsoportjai, a szigeten pedig a Tom Stormy Trió, valamint a Balkán Fanatik együttese gondoskodik.A Tiszai Halfesztivál
Illés Attila