Hamarosan elkészülnek a faházak a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati seregszemléje, a XVI. Szegedi Borfesztivál előkészítése. A pénteken kezdődő, idén tíznapos gasztronómiai seregszemlén valamennyi hazai borvidék képviselteti magát, a rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint "borértő" szegediek százat is meghaladó helyen kóstolhatnak majd a nemes nedűkből - közölte Szélpál Gábor, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról, a tér árnyas platánfái alatt összesen 150 faház épül meg több mint 1100 négyzetméteren. A Széchenyi téren most először igazi szegedi bort is kóstolhatnak a vendégek Újvári Mihály jóvoltából. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron termel minőségi szőlőt, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt. A tíznapos borünnep alkalmából Újvári Mihály elkészítette a Szeged Cuvée-t. A házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van. A bort egy 250 literes hordóba töltötték, amelyre a borász a város címerét faragtatta. A seregszemlét borverseny előzi meg, amelyen ötven borász több mint száz remeke közül avatott bírálók választják ki a fesztivál legjobbjait. Az eredményhirdetést péntek este, a fesztivál megnyitóján tartják.