Bulvár

Jogerősen pénzbüntetéssel sújtották Doboz korábbi jegyzőjét és polgármesterét

Jogerősen pénzbüntetéssel sújtották Doboz korábbi jegyzőjét és polgármesterét

2010. május 4., kedd
Jogerősen pénzbüntetéssel sújtották Doboz korábbi jegyzőjét és polgármesterét

Mintegy 90 millió forintnyi állami támogatás szabálytalan felhasználása miatt jogerősen 200-200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla a Békés megyei Doboz község korábbi jegyzőjét és polgármesterét.

A táblabíróság kimondta: a száz napi tétel pénzbüntetést meg nem fizetés esetén fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni oly módon, hogy egy napi tétel összegének a helyébe egy napi szabadságvesztés lép. Öt évvel ezelőtt, 2005-ben a jelentős csapadék okozta károk enyhítésére, a magántulajdonú lakóingatlanok helyreállítására 147 millió forint állami támogatást kapott Doboz önkormányzata, ahol a két vádlott 1990 óta polgármesterként, illetve jegyzőként dolgozott. A kormányrendelet alapján a károsultak ingatlanjuk rekonstrukciójához vissza nem térítendő támogatást kaphattak volna. A vádlottak azonban ezt igazságtalannak tartották a korábbi károsultakkal szemben – akiknek vissza kellett fizetniük a támogatást -, s úgy látták, hogy egy ilyen kezdeményezés feldúlná a település nyugalmát. A jegyző ezért a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult, indítványozva, hogy a támogatásról szóló kormányrendeletet egészítsék ki a "visszatérítendő kamatmentes támogatás" szövegrésszel. Az illetékes tárca azonban nem reagált a megkeresésre. A képviselő-testület ennek ellenére zárt ülésen úgy döntött, hogy a pénzt visszatérítendő kamatmentes kölcsönként, valamint vissza nem térítendő támogatásként osztják szét a károsultak között. A vádlottak a döntést elfogadták, annak ellenére, hogy annak jogszerűtlenségével tisztában voltak. A támogatás nagyobbik része, mintegy 90 millió forint kölcsönként jutott el az emberekhez. A Békés Megyei Területfejlesztési Tanács 2007 októberében - helyszíni ellenőrzést követően - megállapította, hogy a dobozi önkormányzat a támogatás egy részét nem a kormányrendeletnek megfelelően használta fel, s ezért a települést 62 millió forint, valamint az összeg kamatai – 53,4 millió forint – megfizetésére kötelezte 2015. december 14-ig. Az önkormányzat eddig mintegy 40 millió forintot fizetett be az államkincstárnak. Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság a vádlottakat megrovásban részesítette. A táblabíróság a fellebbezések nyomán ezt a döntést változtatta meg. Az ítélet indoklásakor elhangzott: az ügy alapkérdése az volt, hogy egy hivatalos személynek jogában áll-e egy magasabb szintű jogszabállyal ellentétes döntést hozni. A táblabíróság Hegedűs István vezette tanácsa kimondta, hogy a mindenkori kormány által meghozott jogszabállyal szemben önkormányzati vezető eltérő döntést nem hozhat. Ha a jogszabályt hibásnak, netán félreérthetőnek tartja, jelezheti azt a jogszabályalkotónak, de amíg a rendelkezésen nem változtatnak, addig annak előírásai szerint kell cselekednie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.