Bulvár

Szeged ma és tegnap – II. rész + PANORÁMA, VIDEÓ, FOTÓK

Szeged ma és tegnap – II. rész + PANORÁMA, VIDEÓ, FOTÓK

2010. április 27., kedd
Szeged ma és tegnap – II. rész + PANORÁMA, VIDEÓ, FOTÓK

Legendás épületek Szeged szívében

Szeged egyik jelképének számító Virág cukrászda ügye úgy tűnik, rendeződött, azonban a belvárosban sétálva rábukkanhatunk számos olyan épületre, melyek hajdan szintén Szeged ékességi voltak. Szeged volt ez is, szinte ma, szinte tegnap… Mindenkinek mást jelentenek, más szerelmeket, más örömöket-bánatokat, de munkahelyeket is teremthetne velük jelenlegi tulajdonosuk.

Royal, ahol a vendég a király

Ismét csak pár lépés és a belvárosi rehabilitáció során feltúrt Kölcsey utca sarkán álló Royal Szálló és Étteremhez érünk. Az ablakokon ugyan még ott a felirat: „Nálunk a vendég a király”, sőt a szállóba az interneten akár még szobát is foglalhat a vendég, azonban a hotel zárva van, az épület homlokzata omladozik. A tulajdonos Eurasia Kft. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 500 millió forintos pályázati pénzt nyert az épület felújítására. A másfél milliárdos költségvetésű munkára szóló támogatás 2010. december végéig használható fel.

Hági – Szőnyi-képek épületáron

Innen is csak pár lépés egy másik szegedi nevezetesség, a Hági, melyet közel 16 éve zártak be. A 2006-ban kényszertatarozott homlokzatú épületet 1994-ig a Csongrád Megyei Vendéglátóipari Vállalat étteremként és sörözőként üzemeltette. Privatizálására zűrös körülmények között került sor a kilencvenes évek elején. Szegeden azt suttogták, hogy az a pénzügyi csoport, amely akkor hatvanmillió forintot adott érte, csak azért szerezte meg, hogy a falakat egykor ékesítő Szőnyi István-képekhez hozzájusson. Most a festmények darabonként negyven-hatvanmillió forintot érnek. Természetesen a Hági már régóta nem az eredeti vásárlók kezében van. Az Imosoft Kft. vette meg végül 1999-ben 67 millió forintért. A cég „bőbeszédű” vezetője – aki mellesleg a Mozaik Könyvkiadó tulajdonosa is – mélyen hallgat az épület sorsáról, felújításáról, és saját bevallása szerint csak a „megfelelő gazdasági klímára vár”, hogy újranyisson a Hági.

A város tüdeje

A Belvárosi hídon átkelve az egykori szép emlékeket idéző, mára némiképp elhanyagolt Erzsébet-ligetbe érkezünk. A város tüdejének is nevezett védett terület – melynek tőszomszédságában nyitotta meg nemrég kapuit az Aquapolis „fürdő-dinoszaurusz” – fái öregek, némelyik életveszélyes is, zöld területei gondozásra-felújításra szorulnak. Pedig ráférne egy teljes revízió, hiszen az élményfürdő „turistatömege” elsőként majd ezt pillantja meg az önfeledt csúszdázás után.

Vigadó a fák alatt

Az Erzsébet-ligetben több ismert hajdani és most is – igaz más funkcióval – működő terület található. Ezek egyike a romokban heverő Vigadó, ami közel 18 éve lakatlan, még megmaradt része többször is kiégett. A szórakozóhely 1883-ban nyitott meg, virágkorát az 1960-1980 között élte, majd 1992-ben magántulajdonba került. Az épületet a beköltözött hajléktalanok 2000-ben felgyújtották. Az utóbbi évtizedben az önkormányzat többször próbált megegyezni a magántulajdonossal, ám nem tudtak megállapodni az adásvételről.
Erzsébet liget - romos Vigadó, Szeged

Szabadtéri színház a Ligetben

A Liget Népkert sor felőli oldalán áll a hajdani népszerű Kertmozi. A 70-es, 80-as években az országban létesült autós- és kertmozik jelentették azt a nyári szabadságot a fiataloknak, ahol a csillagos ég alatt barátságok és szerelmek születhettek. Sajnos mára a létesítmény igencsak elhanyagolt, igazi szegedi jellemzője lett a „hasznosítjuk, de pénzt nem fektetünk bele” gondolkodásmódnak. A hajdan szebb kort is megért padok elkorhadtak, a vászon már régen nincs fenn a vas tartószerkezeten, a világító- és vetítőtornyok düledeznek. A létesítményben nyáron jelenleg a Nautilus Retro Club üzemel, másrészt pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok idején tartanak itt előadásokat.
Erzsébet liget - régi kertmozi, Szeged

Olimpiai kajakos Bárkában „evez”

Visszatérve a szegedi oldalra, a Novotel Hotel árnyékában áll a Bárka étterem évszázados épülete. 2002 elején zárt be a vendéglő, mert üzemeltetője nem tudta megvásárolni az önkormányzati tulajdonú ingatlant, bérlőként viszont nem akart költeni az épület felújítására. 2005-ben a vendéglős pert nyert a szegedi Ingatlankezelővel szemben elmaradt haszna miatt, és a bíróság 9 millió forintot ítélt meg neki kártérítésként: a döntés értelmében az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a kisvendéglőt. A következő éve elején egy budapesti cég 33 millió forintos licittel megnyerte az üzemeltetés jogát. A 2008-as pekingi olimpia évében a legendás kisvendéglőt Janics Natasa vette meg közel 25 millió forintért. A nagyjából 200 négyzetméteres ingatlan felújítása és berendezése 50-60 millió forintba kerül, mivel az épület városképi védettségű, és a külső felújítást szigorú keretek közt lehet csak elvégezni. A nyitást akkor a 2009-es év tavaszára ígérték, de a mai napig semmi sem történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.