Bulvár

Szeged ma és tegnap – I. rész + PANORÁMA, VIDEÓ, FOTÓK

Szeged ma és tegnap – I. rész + PANORÁMA, VIDEÓ, FOTÓK

2010. április 23., péntek
Szeged ma és tegnap – I. rész + PANORÁMA, VIDEÓ, FOTÓK

Legendás épületek Szeged szívében

Ki emlékszik még arra, hogy milyen volt a Liget szúnyogcsapattól hangos Kertmozijában összebújni a kedvesével egy film sötétjében, ki emlékszik még a Bárka vendéglő sajtos húsropogósára, amihez kisfröccs járt. Szeged volt ez is, szinte ma, szinte tegnap… Mindenkinek mást jelentenek, más szerelmeket, más örömöket-bánatokat, de munkahelyeket is teremthetne velük jelenlegi tulajdonosuk. Sorozatunkban megpróbálkozunk a nevezetességek csokorba gyűjtésével. Úgy tűnik, hogy Szeged a turizmus kiszolgálása mellett tette le voksát. A régi, patinás helyeknek az újjáélesztésével viszont jelentős mennyiségű munkahely is létesülhetne, nem beszélve a jelentős beszállítói kapacitásról. Épül, szépül a város, újabbnál újabb épületek és közterek bukkannak ki a földből, de sok olyan hely, sok olyan épület van, ami a szegedieknek tegnapi emlék, viszont a turistáknak, de a város lakóinak is kellemes időtöltést tudnának nyújtani. Jócskán kimerítené egy cikk kereteit, ha teljes mélységében foglalkoznánk történetükkel, és mai sorsukkal.

Bartók Művelődési Központ

A volt Kereskedelmi és Iparkamara épülete a Nemzeti Színház szomszédságában sokáig otthont nyújtott a Bartók Béla Művelődési Központnak. Az alaphelyzet szerint a Városi Ügyészségnek szüksége volt egy helyre, de ők bárhol elférnének, sőt a városban sokkal alkalmasabb helyek is voltak, de hogy mégis miért pont a Bartókot választották, nem tudni. Az ő szempontjukból persze érthető a dolog: a Bírósághoz legközelebbi épületre mutattak rá. Csakhogy ez egy működő intézmény volt; az utolsó belvárosi kultúrház. Botka László szerint viszont az volt a döntés oka, hogy a művelődési központ a REÖK megnyitásával elveszítette funkcióját. Jelenleg a városvezetés 200-300 millió forintos vételárért árulja a hatalmas épületet.

Régi Hungária – új tervek

Alig pár lépést kell tegyünk, hogy eljussunk egy másik impozáns épülethez. Az egykor fényűzően berendezett szállodát Kass János, a modern szegedi vendéglátóipar úttörője építtette 1897-ben. 1934-től 1977-ig Hungária Szálló néven működött. Többször is gazdát cserélt, grandiózus tervek születtek újjáélesztéséhez. A jelenlegi tulajdonos, a Quaestor-csoport 1994-ben vásárolta meg az épületet és csaknem kétmilliárdos felújításba kezdett 2008-ban, melyhez 600 milliót nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán, melyről Botka László valamint Ujhelyi István is büszkén beszélt. Az épület 2010-es átadása úgy tűnik még várat magára.
Régi Hungária (Kass) Szálló - emeleti bálterem, Szeged

Cukrászda-ügy

A Belváros szívében, a Klauzál téren álló két hányatott sorsú cukrászda ügye nem oly rég kavart vihart. A 2000-ben értékesített Virág cukrászda tulajdonjoga, valamint a Kisvirág cukrászda bérleti joga felszámolási eljárásban értékesíthetővé vált, az önkormányzat pedig élhetett elővételi jogával. Nyáron a Klauzál tér szinte elképzelhetetlen volt a Virág napernyő-erdője nélkül. Szegediek és turisták hada élvezte itt a mediterrán hangulatot. A kis Virágra a soltvadkerti Szervánszky László cukrászmester 1992-ben kötött a bérleti jogra tíz évre szóló szerződést az ÁPV Rt.-vel. Akkor Básthy Gábor, a város volt alpolgármestere járt el az ügyletben. 1999 októberében azonban Szervánszky a berendezéseket egy éjjel összepakolta, és elszállította. Később a város lett az épület tulajdonosa, és miután a bérlő a bérleti jog vételárát nem fizette ki, az önkormányzat pert indított, amelyet első fokon meg is nyert. A huzavona akkor 80 millió forint körül folyt. A „Nagy Virágban” már kaszinó is működött, pedig az egykori új Zsótér-ház földszintjén található a neobarokk cukrászda pultrendszere, tükrei, falstukkói és herendi porcelán kávéfőzője sokakat vonzott a szegedi „Zserbóba”.
Klauzál tér - Virág cukrászda, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.