Bulvár

NNI: hibás megkeresés az ÁNTSZ felé az embercsempészési ügyben

NNI: hibás megkeresés az ÁNTSZ felé az embercsempészési ügyben

2010. február 10., szerda
NNI: hibás megkeresés az ÁNTSZ felé az embercsempészési ügyben

Szakmailag indokoltan, törvényes alapon, de formai és eljárásjogi hibával adták ki az ÁNTSZ Szegedi Mórahalmi Kistérségi Intézete számára azt a megkeresést, amelynek célja, hogy megállapítsák a tavaly októberi, tizenegy ember halálával végződött embercsempészési ügyben érintett személyek kilétét - közölte szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a szervezet igazgatójának vizsgálatára hivatkozva.

Az NNI azt követően adott ki közleményt, hogy a Magyar Nemzet és a Népszabadság aznapi számában arról írt: orvosi adatokat használna embercsempészek lefülelésére a Nemzeti Nyomozó Iroda. Mindezt azért, hogy rátaláljanak azokra a csempészekre, akik koszovói állampolgárokat próbáltak illegálisan Magyarországra hozni a Tiszán.

Petőfi Attila

, az NNI igazgatója a hibás megkeresést korrigáltatja, a fegyelmi felelősséget megvizsgálja - tartalmazza a rendőrségi közlemény, amely arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen hibát tartalmazott a megkeresés. Emlékeztettek: az ügyben a Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Migrációs Ügyek Osztálya folytat nyomozást, miután tavaly október 15-ére virradóra ismeretlen tettes segítséget nyújtott tizenkilenc embernek abban, hogy a magyar-szerb államhatárt meg nem engedett módon átlépje. A tiltott határátlépést a Tiszán keresztül kísérelték meg, de eddig tisztázatlan körülmények között a csónak felborult, és a benne ülők, köztük több gyermek is a vízbe esett. A balesetben tizenegyen vesztették életüket, a holttesteket magyar, illetve szerb oldalon találták meg. "Adataink szerint az életben maradt személyek, köztük az embercsempész is átjuthatott a magyar partszakaszra, azonban a Tisza hőmérséklete, illetve az eset összes körülménye alapján orvosi segítségre szorulhatott" - tartalmazza az NNI közleménye. Mint írták, ennek a verziónak az ellenőrzése érdekében keresték meg az ÁNTSZ-t. Hozzátették: a nyomozásban a megkeresésre és az egészségügyi adatok kezelésére a büntetőeljárásról szóló törvény alapján volt lehetőségük. A Népszabadság szerdán azt írta: egy orvosi webportál kedden közzé tette a NNI hivatalos levelét, amelyben megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegek adatait kérik az ÁNTSZ-től azért, hogy megtalálják az embercsempészeket. A levelet író rendőrségi főtanácsos szerint "miután akkor éjjel a Tisza 4,8 Celsius-fokos volt, és feltételezhető, hogy a csempészeknek is sikerült partot érniük, valószínűleg a hideg vízben erősen megfáztak". A Népszabadság szerint a szegedi kistérségi intézethez tartozó területen kétszázezer ember él, az őszi megfázások, az újinfluenza-járvány kezdete is erre az időre esett, így ha az orvosok valóban leválogatják a jelzett időpontban megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegeiket, akár több ezer ember orvosi adataihoz juthat hozzá az NNI.

Kovács Ferenc

regionális tiszti főorvos a Népszabadságnak azt mondta, az ÁNTSZ csak jogszerűen segítheti a rendőrséget, ez a kérés azonban túl általános.

Simics Tamás

egészségügyre specializálódott ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, a törvény szerint a rendőrségnek joga van bárki személyes adatait megismerni, ha arra egy büntetőeljáráshoz van szüksége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.