Csúszós utak: só csak a levesbe? + HANG


Mit szórnak máshol?
Ausztriában jogszabály tiltja a kloridtartalmú vegyszerek használatát, ezért kálcium-magnézium-acetátot alkalmaznak, ami környezetkímélő: nemcsak a havat olvasztja fel, hanem a mérések szerint 25 százalékkal csökkenti a levegő szennyezettségéért felelős szállóport is. A skandináv országokban is tilos a sózás, de mivel ott a téli átlaghőmérséklet jóval a nátrium-klorid mínusz hét fokos fagyáspontja alatt van, értelmetlen is lenne használni. A só helyettesíthető más anyagokkal is, melyek hatásmechanizmusa és környezetterhelő képessége is enyhébb. Szóba jöhet a kálium-karbonát, amit homokkal keverve Bécsbe már alkalmaznak, azonban ez erősen lúgos kémhatást eredményez. Győrben a vinasz nevű szeszipari mellékterméket használják, ami a sóval ellentétben mínusz 8-10 fokon is hatékonyan olvaszt. A magyar fejlesztésű, műtrágya alapú transheatot kísérleti jelleggel alkalmazzák. Kálium-acetát is kerülhet az utakra, melyet az urea nevű bűzös anyag helyettesítésére fejlesztették ki. A kevésbé kockázatos anyagok közé tartoznak az alkoholok, glikolok. Érdesítő anyagok is szóba jöhetnek, például homok, kőzúzalék, fűrészpor, forgács. Egyes helyeken salakot alkalmaznak, ez azonban jóval több szennyező alkotóelemet tartalmazhat, mint az előbbiek.
Só-show
A konyhasót síkosságmentesítésre Magyarországon a 60-as években kezdték tömegesen alkalmazni. Addig egy jól megépített vasbeton szerkezet örökéletűnek számított. Jelenleg a hidak és felüljárók esetében öt-tíz évenként szükség van a felújításra, jórészt a só miatt, sőt, az elfogadhatónál gyakoribb kátyúsodásért is felelőssé tehető a sózás. A keletkező sós víz beszivárog a beton pórusain (illetve az aszfalt hajszálrepedésein), és megfagyva tovább tágítja a nyílásokat, lefelé haladva pedig eljut a fémszerkezetekig, vagyis a betonacélig, a gerendákig és a vezetékekig. Az „áldásból” kijut az élővilágnak is. A magas sókoncentráció a talajban megöli a mikroorganizmusokat, a növényeket „kiégeti”, a kiszórt só egy része a talajban halmozódik, a többi a talajvízbe és a felszíni vizekbe kerülve pusztít tovább. És hogy mit tegyünk havazás esetén? Fa mellett semmi esetre se sózzunk, de a cserjéket is kíméljük. Először hólapát, seprű, és csak azután a sózás – persze csak ha szabad –, és az érdesítés.Illés Tibor
Hallgassa meg Bakacsi Zoltánnal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. szállítási-logisztikai részlegvezetővel készített hanganyagunkat!