Bulvár

Jön a hideg: figyelnek a hajléktalanokra

Jön a hideg: figyelnek a hajléktalanokra

2009. november 17., kedd
Jön a hideg: figyelnek a hajléktalanokra
A Csongrád megyei rendőrkapitányságok a közelgő hideg időre tekintettel idén is különös figyelmet fordítanak a hajléktalanokra. A fedél nélkül élő személyek ugyanis fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, és a fagyos, hideg éjszakák akár az utcán megalvó személyek életébe is kerülhetnek - hívja fel a figyelmet Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrkapitányságok a kihűléses halálesetek, valamint a hajléktalan személyek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése végett feltérképezik a város azon kritikus pontjait, ahol meghúzzák magukat. Ezen területeket rendszeresen, visszatérően ellenőrzik, és amennyiben segítségre szorulnak, a szükséges intézkedést megteszik. Folyamatosan tartják a kapcsolatot azokkal a helyileg illetékes karitatív szervezetekkel, amelyek célja az otthon nélkül élők helyzetének javítása. Kölcsönösen informálják egymást a hajléktalanok tartózkodási helyéről, számáról, állapotáról. A járőrök közterületi szolgálatuk ellátása során megfelelő körültekintéssel, gondossággal járnak el a hajléktalanok érdekében. Tájékoztatják azokról a karitatív szervezetekről, amelyek szolgáltatásait igénybe vehetik. Informálják továbbá a közelben található hajléktalan szállókról is. Amennyiben segítségre szorulnak – megsérültek, magatehetetlen állapotban vannak -, a rendőrök haladéktalanul intézkednek állapotuknak megfelelő intézménybe történő juttatásában. Szükség esetén mentőt, vagy kríziskocsit hívnak, és ha kell, biztonsági intézkedés keretében segítséget nyújtanak a társszerveknek az érintett személyek egészségügyi intézménybe történő szállításában. A közterületen szolgálatot ellátó rendőrök természetesen hasonló gondossággal járnak el az egyéb okból – például ittasság vagy más bódító szer következtében – magatehetetlenül az utcán lévő személyekkel szemben is, hiszen a hideg éjszakák rájuk is ugyanolyan veszélyt jelentenek. A segítségnyújtás nem csak a hajléktalan, utcán tartózkodó személyekre korlátozódik, hanem a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló emberekre is. A helyileg illetékes rendőrök felvették a kapcsolatot a tanya-gondnokokkal, hogy segítségükkel feltérképezzék a tanyákon élő, hátrányos helyzetű, veszélyeztetett családokat, személyeket, akik fűtési lehetőséggel nem rendelkeznek, hogy szükség esetén az illetékes hatóságok bevonásával biztosítsák a megfelelő, hideg elleni védekezésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.