Bulvár

Vadállatok közt: Ketrec, és ami mögötte van - panorámaképpel

Vadállatok közt: Ketrec, és ami mögötte van - panorámaképpel

2009. október 4., vasárnap
Vadállatok közt: Ketrec, és ami mögötte van - panorámaképpel
Az Állatok Világnapjára készülve számot vethetünk azzal, vajon mennyire ismerjük a vadasparkokat, illetve állataikat, s tudjuk-e például, hogyan zajlik, s mi rejtőzik egy-egy látványetetés mögött. De mielőtt túlragadoznám a témát, induljunk el a tigrisektől. "Itt vagyunk most, és ide akarunk eljutni" - bök egy kislány a vadaspark térképére nem messze a szibériai tigrisek, Borisz és Iván kifutójától. "Micsoda?" - hangzik a csodálkozó felelet. "Bizony, úgyhogy keljetek fel, és húzzunk bele." Bizony sok a látnivaló a Szegedi Vadasparkban tigristől hiénáig, sastól alpakáig. A két termetes ragadozó egyébként Pabló és Zorróként érkezett Lettországból, ám gondozóik úgy vélték, amigos ide vagy oda, az mégsem járja, hogy szibériai tigrisek spanyol néven járkáljanak fel s alá a látogatók nagy gyönyörűségére. Míg kollégám fényképezőgépe kattog, Endrédi Lajost, a Szegedi Vadaspark gyűjtemény-felügyelőjét az állatok aktivitásáról faggatom. Amikor nincs nagy forróság, napközben is "lázba" lehet őket hozni. Érdekesek a látványetetések: ilyenkor kifejezetten csemegéket időzítenek. Állatja válogatja, hogy miként zajlik az etetés: van, ahova be tud menni az etető, vagy a veszélyesebb állatok esetében bedobálják kívülről, vagy felfüggesztik a fára a napi betevőt. Ezzel be tudják mutatni a látogatóknak, hogyan mozog, hogyan táplálkozik az állat. Egy gibbon etetése például igen látványos - bár éppen most a Szegedi Vadaspark e majomfajtát nélkülözi –, ugyanis egy sebes mozdulattal elkapja a felé száguldó banánt. Az oroszlánoknak a kerítés felett érkezik az eledel. Egyébként az állatok királyát elég nehéz napközben rávenni a mozgásra, sőt, olykor az alváshoz a ketrecbe való beterelés sem egyszerű - árulja el a szakember. Mint mondja, az is előfordul, hogy kint éjszakáznak. A jaguárt viszont nappal is könnyű bezárni, és akkor kihelyezik számára a "zsákmányt".
A laikus állatkertjáró bizonyára azt hinné, hogy - mint a cirkuszi állatidomár - a gondozó etetéskor bemerészkedik "kedvence" ketrecébe, pedig erről szó sincs. "Rendeletileg szabályozott az állatok - különösen is a veszélyes állatok - gondozása: alapból két embernek kell jelen lennie, hogy veszélyhelyzetben tudjanak cselekedni. Habár jól kiismerhetjük a gyűjteményünk lakóit, sohasem téveszthetjük szem elől azt a tényt, hogy ezek vadállatok" - mondja a gyűjtemény-felügyelő. Méghozzá olyan állatok, amelyek kevésbé félnek az embertől. A gondozójukat lehet hogy megismerik, kerítésen keresztül talán még meg is engednék magukat simogatni, de ettől függetlenül egyfajta riválist is látnak bennük. Nem azért bántanák, mert éhesek, hanem mert a rivális-territoriális érzés kerül előtérbe: az állat meg akarja védeni a maga területét, amelyre idegenként lép be a gondozó - magyarázza Endrédi Lajos. Érdekes módon azok a legveszélyesebb állatok - főként ragadozók, de majmok között is van rá példa - , amelyeket ember nevelt fel, hiszen ezek abszolút fajtársnak tekintik az embert, és ilyen esetben meg kell mutatnia az állatnak, hogy ki a "főnök", el kell dönteni a dominanciaviszonyokat. "Alapvetően nem szándékunk az, hogy abszolút szelíd állatokat tartsunk, nekünk az a lényeg, hogy egy adott élőhelyen a lehető legtermészetesebb körülményeket tudjuk biztosítani - ezen belül ők vadak, nem cirkuszi állatok" - összegez a szakember. "Szökések?" - igen, merthogy olykor ilyen is elő-előfordul, a Szegedi Vadasparkból körülbelül egy éve egy hiúz próbált kereket oldani. A szökést általában két dolog váltja ki, ha valami megriasztja az állatot, vagy ha úgy érzi, nem a helyén van. Egy szurikáta is próbálkozott idekerüléskor azzal, hogy kijelölt terepét elhagyja. Az állatoknak azonban - sokszor a látszat ellenére - legkedvezőbb hely mégis az, ahol bemutatják őket. Nem a kifutó mérete a lényeg - szögezi le a gyűjtemény-felelős, hanem az, hogy alkalmazkodjon az állat igényeihez. A vadonban valóban jóval nagyobb a tér, de ne feledjük: ennek az az oka, hogy annak a nagy területnek kell ellátni az állatokat - élelemmel, búvóhellyel, miegymással - itt mindez eleve adva van. Vadaspark szibériai tigrisek - Iván és Borisz in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.