Bulvár

Autómentes Nap, balesetszimulációval

Autómentes Nap, balesetszimulációval

2009. szeptember 21., hétfő
Autómentes Nap, balesetszimulációval

A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az ősz közeledtével fokozza megelőzési propagandatevékenységet, ennek keretén belül az időjárás által nyújtott lehetőségek kihasználásával demonstratív jellegű rendezvényeket szervez - tudatta közleményében Vad Róbert, MBB-titkár. Ezek keretében kerül sor az Autómentes Napra.

Szeged idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét mozgalomhoz, melynek idei központi gondolata: az “Éghajlat­változás kihívásai – városi klíma” téma köré épül. Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. A rendezvényen kiemelt figyelmet kap a tanévkezdés és a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelése. A tanévkezdéshez kapcsolódó balesetmegelőzési feladatokat előtérbe helyezve a gyerekek részére kerékpáros, elsősegélynyújtási ügyességi versenyt szerveznek, így játékos formában ismerkedhetnek meg a biztonságos közlekedéssel. Az Autómentes Nap keretében a Rotaract Klubbal közösen mutatják be szeptember 22-én 11.30 órai kezdettel Szegeden, a Huszár Mátyás rakparton az „ÉRTED? Baleseti szimulációt”. A bemutató élethűen, mentőkkel, rendőrökkel, tűzoltókkal és halottszállítókkal történik. A sérülteket ellátják, a tanúkat meghallgatják, az adatokat rögzítik, miközben a diákok végignézik, hogy a balesetet okozók közül többen ittas állapotban, sértetlenül rendőri kísérettel távoznak, míg a vétlen autó egyik utasát a halottas kocsi szállítja el. A bemutató fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az ittas, drogos és felelőtlen vezetés veszélyeire, illetve annak következményeire. Segítséget ad ahhoz, hogy az adott pillanatban a helyes döntést hozzák meg, mely nem csak saját, de mások életét is jelentősen befolyásolja. A jelenet drámaian hívja fel a figyelmet az alkoholos és drogos vezetés veszélyeire, valamint szándékunk szerint gondolkodásra készteti a végzős diákokat, hogy milyen következményekkel járhat a felelőtlen vezetés - tudatja a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.