Bulvár

Élvonalban a Csongrád megyei önkormányzatok honlapjai

Élvonalban a Csongrád megyei önkormányzatok honlapjai

2009. augusztus 17., hétfő
Élvonalban a Csongrád megyei önkormányzatok honlapjai

A magyarországi önkormányzatok 72 százalékának van saját honlapja, az internet elterjedése elsősorban a községekben gyorsult, közülük 2004-ben még csak 32 százaléknak volt weboldala - közölte a GKIeNET a T-Home-mal és a T-Mobile-lal közös kutatására hivatkozva hétfőn.

A közlemény szerint a honlappal rendelkező önkormányzatok területén hozzávetőlegesen 9,5 millió lakos él. Az önkormányzati honlapok funkcionalitását tekintve Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar megye tekinthető élenjárónak az e-ügyintézés átlagos szintje alapján. A "Jelentés az internetgazdaságról" kutatás szerint az elektronikusan elérhető önkormányzati ügymenetek átlagos száma alapján Budapest emelkedik ki a sorból. Magyarországon összesen mintegy 2.300 önkormányzati weboldal működik. Az elektronikus ügyintézés szempontjából előremutató, hogy a honlap megléte gyakorlatilag már a nagyközségek körében is 100 százalékosnak tekinthető. A honlappal rendelkező önkormányzatok egyharmada méri a weboldal látogatottságát, 7 százalékuk pedig teljes körű statisztikát vezet a honlapon történt eseményekről. A honlap látogatottságát mérő önkormányzatok weboldalait átlagosan 52 ezren nézték meg 2008-ban, a látogatók egyenként átlagosan 7 oldalletöltést hajtottak végre. A honlappal rendelkező önkormányzatok körében a teljes körű online ügyintézés lehetősége még nagyon ritkának számít, a kutatók legfeljebb az érintett hivatalok 1 százalékánál találkoztak ilyen megoldással, főként a városok és a megyei jogú városok, kerületek esetében. A jelentés alapján azonban a fejlesztések bíztatók, a honlappal rendelkező önkormányzatok 27 százalékának a weboldalán vannak az ügymenetekről szóló információk és ügymenetleírások. Az oldalak 33 százalékáról tölthetők le nyomtatványok és űrlapok, míg 5 százalékukon lehetőség van a letöltött űrlapok elektronikus benyújtására is. A felmérés alapján a leggyakrabban az adóügyek esetében létezik valamilyen szintű elektronikus szolgáltatás, erre a honlappal rendelkező önkormányzatok 33 százalékánál van példa. Az elemzés megjegyzi azt is, hogy az e-önkormányzati szolgáltatások további fejlesztésének támogatására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. augusztusában bocsátja társadalmi vitára "A térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése" című pályázati kiírásokat. A cél az, hogy a hét magyarországi régióban, régiónként 1,5 milliárd forint támogatási keret erejéig támogassák az elektronikus önkormányzati megoldások fejlesztését. A pályázatokat várhatóan októbertől lehet majd benyújtatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.