Bulvár

A három –ác

A három –ác

2009. május 12., kedd
A három –ác

Május 12., 13., 14. a földművesek szerint igen fontos 3 napnak számít, ekkor dől el ugyanis, „megeszi-e” Pongrác, Szervác, Bonifác – a három fagyosszent – a termést. Az évszázados tapasztalat azt bizonyítja, a tavaszi meleg időjárás egyszerre hidegre fordul, sőt fagy is előfordulhat. A 3 „játékos kedvű” fagyosszent teljesen tönkreteheti a vetést, „leszüretelheti”a szőlőt, letarolhatja a palántákat.

„Viselkedésüket” régóta figyeli a nép, s megpróbál védekezni is ellenük: trágyát éget, éjjelente füstöli a gyümölcsfákat, hogy ne érje őket nagy kár. Az óvatosabbak megvárják, míg az –ácok elvonulnak, s csak utána palántálnak, vetnek. Az öregek még azt is tudni vélik, hogy „sok bort hoz a három –ác, ha felhőt egyiken se látsz”. A néphit szerint nemcsak a három szent, hanem az utána következő Zsófia (május 15.) is hozhat fagyot („Pongrác, Szervác, Bonifác,/Zsófia is lehet gyász.”), sőt Orbán (május 25.) is, aki általában faggyal söpri a termést, megcsúfítja, lecsípi a kukoricát, s a szőlőkben szintén szeret garázdálkodni, ámde ilyenkor meg is kapja a magáét: a szőlőhegyeken (félelemből inkább, mint tiszteletből) felállított szobrát a vincellérek, kádárok, kocsmárosok dühükben sárral jól bemázolják. Medárd (június 8.) az utolsó fagyosszent, aki az előzőekhez képest a kisöcs erejével bír, noha negyvenes időjós és termésjósló nap. „Medárdus tájban a nyár hideg faggyal nem jár. A szőlőben nem lesz kár, minden bő szüretre vár.” A regulák, jóslások, időjárási babonák megléte felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes betartani a játékszabályokat, mert a „majd ha fagy” lezserség megbosszulhatja magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.